En man jobbar vid sin dator på sin arbetsplats. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Mycket få hatbrott klaras upp

Forskare: De koloniala bilderna lever kvar
1:47 min

Antalet uppklarade hatbrott som lett till åtal har minskat de senaste åren och väldigt få leder till fällande dom.

– Just när det gäller afrosvenskar så handlar det mycket om de koloniala bilderna som lever kvar väldigt mycket om svarta, att de inte hör hemma i Sverige, säger Anders Wigerfelt som är docent på Malmö högskola.

Han leder just nu ett forskningsprojekt kring hatbrott i Skåne. 

– Alltså någon sorts geografiskt hat, att de är på fel ställe och borde åka hem. Det är väldigt vanligt märker vi när vi intervjuar människor med mörk hudfärg. Plus att de ofta är muslimer också, så det blir en dubbel stigmatisering så att säga.

Av antalet anmälda hatbrott under 2013 uppklarades bara tre procent och det här, menar Anders Wigerfelt, är väldigt problematiskt.

– Det gör ju att lagstiftningen blir ganska tandlös. Så även om lagstiftningen finns så fungerar det inte speciellt bra.

Men hatbrotten är ofta svårutredda, enligt Carina Djärv som är utredare på Brå.

– Många hatbrott är juridiskt sett lindrigare gärningar, som ofredande, ärekränkningar, klotter och skadegörelse. Den typen av brott har väldigt låg personuppklaringsprocent oavsett om det finns ett hatbrottsmotiv eller inte. Sedan är det så att sker det grövre typer av brott som till exempel misshandel så blir det högre personuppklaring även för hatbrott.

Konsekvensen av att så få brott blir lösta kan bli att färre anmäler brotten och enligt Anders Wigerfelt behövs utbildning inom rättsväsendet för att identifiera och lösa fler hatbrott.
I Malmö och Stockholm finns specialgrupper inom polisen som jobbar med hatbrott.

– Där verkar det fungera bättre för där finns mer specialkunskaper än vad poliser har i allmänhet. Det finns bara i Stockholm och Malmö än så länge men det borde finnas på fler ställen, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".