Nya lagar 2015 – så påverkas du

En rad nya lagar trädde i kraft vid årsskiftet – allt ifrån skattelättnader för den som producerar egen el till höjd tobaksskatt.

Om du har några solceller på taket eller kanske ett litet vindkraftverk i trädgården så blir det lite mer fördelaktigt nu eftersom det från och med första januari införts en skattereduktion på så kallad mikro-produktion av el.

Det kan kanske få många fler att fundera på att satsa pengar på småskalig elproduktion men om detta räcker som morot får framtiden utvisa.

Däremot kommer säkerligen rökning och snusning att minska på grund av höjda tobaksskatter. Forskning visar på sådana samband och på köpet kommer en minskad alkoholkonsumtion eftersom alkohol skapar ett sug efter just tobaksvaror.

Andra lagar som påverkar oss i vardagen är hårdare krav på taxibolag att ge ett högsta pris på lite längre resor.

Reser du kollektivt så har du från och med i år rätt till ersättning om båten, bussen eller tåget är försenat och du har också rätt till att få information om förseningen.

Som konsument har du nu också en något starkare ställning mot företag som du har ett längre avtal med. Det kan gälla en tidningsprenumeration eller leverantör av TV-kanaler.

Innan ett sådant avtal förlängs måste företaget mycket tydligt berätta för sin kund att avtalet kommer att fortsätta en period till om det inte sägs upp inom kort.

Inom transportsektorn kommer det också förändringar som kan ha stor betydelse näringen.

Till exempel kommer utländska lastbilar att få betala trängselavgifter när de passerar Göteborg eller andra orter med ett sådant system.

Och dessutom hoppas regeringen att ett nytt system med avgifter ska få ner förekomsten av illegal cabotage, alltså när ett åkeri fraktar varor mellan olika orter i ett annat land än där det är registrerat.

Reglerna är att det går att ta frakter mellan tre orter under sju dagar i utlandet men det är många som bryter mot detta och den enda påföljden var tidigare böter för chauffören och de betalades sällan in.

Nu hamnar det istället en avgift på åkeriföretaget som agerar olagligt.

Bland andra Transportarbetarförbundet hoppas att det nya systemet ska leda till fler jobb med transporter inom vårt lands gränser för svenska chaufförer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".