Ronny Blidberg utanför Uddevalla sjukhus. Foto: Birgitta Andersson/Sveriges Radio.
Ronny Blidberg utanför Uddevalla sjukshus. Foto: Birgitta Andersson/Sveriges Radio.

Synskadad: Sjukhuset diskriminerar oss

"Här finns ingen möjlighet att orientera sig"
1:57 min

Tillgängligheten för synskadade inom sjukvården i Fyrbodal är riktigt dålig på sina håll och det är diskriminerande. Det menar Synskadades riksförbund och kräver åtgärder, så att diskrimineringslagen följs.

Från årsskiftet omfattas bristande tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning av diskrimineringslagen. Det gör det viktigare än någonsin att regionen ser över tillgängligheten på sjukhus och andra vårdinrättningar i Fyrbodal, säger ordföranden i Synskadades riksförbund SRF Bohuslän Ronny Blidberg till P4 Väst.

Vi följer med honom in på Uddevalla sjukhus, som han tycker är ett praktexempel på bristande tillgänglighet, eftersom där inte finns något ledstråk från entrén. Ett ledstråk är en rad räfflade plattor i golvet, så man kan känna sig fram med käppen.

– Här finns ingen möjlighet att kunna orientera sig, eftersom här inte finns något ledstråk i golvet för att ta sig fram till receptionen för att anmäla sig.

– Nu när den nya diskrimineringslagen för tillgänglighet har trätt i kraft från första januari, så borde politiker och fastighetsägare tänka sig för och lyfta upp detta.

Framme vid receptionen längst bort från entrén finns några meter ledstråk, men där gör det ju ingen nytta, menar Ronny Blidberg, eftersom det inte finns något på vägen dit.

– Detta borde läggas hela vägen, så man på ett säkert sätt kommer fram till receptionen.

– Detta har vi ifrågasatt i några år och personalen ruskar på axlarna och funderar på vad politiker och fastighetsägare gör. 

Men politiker och fastighetsägare gör ingenting, enligt Ronny Blidberg.

Vi tar hissen uppåt på Uddevalla sjukhus och där påtalar han en annan brist i tillgängligheten, som han tycker vore lätt att åtgärda. Det är nämligen först på våning sju och åtta, där ögonavdelningen är, som man får höra vad som finns på våningen. På de övriga säger rösten i hissen bara våningens nummer.

– Man kanske behöver till röntgen eller någon annan mottagning, eller vill hälsa på någon som ligger inne, säger Ronny Blidberg.

Han tycker det är skrattretande att man som synskadad bara får reda på i hissen var ögonavdelningen finns och inget annat. Man är ju en hel människa och kanske har anledning att besöka andra delar av sjukhuset också.

– Man har både fötter och tår och armar att gå med!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".