Uddevalla tingsrätt. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Försvarsadvokater kostar staten allt mer pengar

Domstolsverket: Målen blir mer komplexa
1:45 min

Under förra året betalades nästan 100 miljoner mer ut i ersättning till offentliga försvarare jämfört med 2013. Bland annat ökar kostnaderna på grund av längre rättegångar.

 Ann Härelind på Domstolsverket säger att det finns flera orsaker till ökningen.

– Att det är en ökning varje år beror dels på att taxorna räknas upp varje år, men det beror också på att antalet större och mer komplexa mål ökar i domstolarna. Rättegångarna blir omfattande och kostar mer pengar, säger hon till P4 Väst.

Stora mål är när en förhandling tar över 100 timmar och antalet sådana mål i tingsrätterna har fördubblats de senaste fem åren. I till exempel Uddevalla tingsrätt tog det så kallade ekobrottsmålet 154 timmar.

De här längre rättegångarna bidrar alltså till att statens kostnaderna för offentliga försvarare har ökat kraftigt de senaste tio åren och trenden med en ökning fortsatte också under 2014.

Förra året betalades 1 350 miljoner kronor ut i ersättning. Det är knappt 100 miljoner mer än under 2013, då 1 252 miljoner kronor betalades ut enligt siffror från Domstolsverket som P4 Väst tagit del av. Ann Härelind säger att det var en väntad ökning.

– Kostnaden för offentlig försvarare ökar varje år. Det här är en ganska normal ökning, säger hon.

I december förra året redovisade en statlig utredning hur man ser på de ökade kostnaderna för bland annat offentliga försvarare. 

Några förändringar i förutsättningarna för att få offentlig försvarare föreslogs inte.

Men däremot föreslog utredningen till exempel en skärpt skyldighet för dömda, med undantag för unga lagöverträdare och allvarligt psykiskt störda personer, att återbetala kostnaden för försvarare bland annat genom att ett återbetalningskrav på minst 5 000 kronor införs, enligt justitiedepartementet. 

Utredningen bereds nu hos justitiedepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".