Träningsredskap. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Stora skillnader i kommunernas friskvårdspeng

Kommunanställd: 400 kronor får man ju inte mycket för
1:37 min

Från ingenting upp till 1 000 kronor om året. Hur mycket friskvårdsbidrag du får som kommunalanställd varierar stort i Västområdet, visar en granskning som P4 Väst gjort.

500 kronor är en återkommande siffra om man ser till västkommunernas friskvårdsbidrag, en summa som man tillämpar i Uddevalla, Trollhättan, Dals-Ed, Lilla Edet och Färgelanda.

I Åmål ligger bidraget på ytterligare en hundralapp, där ges varje kommunalställd kronor 600 i friskvårdsbidrag var år – och 800 kronor får de anställda inom Lysekils kommun. 

I utbetalartoppen är summan 1 000 kronor per år, pengar som ges till de som är anställda inom Tanum och Sotenäs kommun.

– Tycker det är viktigt att vår personal håller igång och tränar. Vi får ju igen pengarna när vår personal mår bra och håller sig friska säger moderaten Nils-Olof Bengtsson, tidigare personalutskottets ordförande i Sotenäs.

Men så mycket pengar delas inte ut över allt. Västområdets lägsta kommunala friskvårdspeng betalas ut drygt 10 mil nordöst från Sotenäs – i Bengtsfors. Där får de anställda får nöja sig med 400 kronor.

– 400 kronor får man ju inte mycket för, men det är ju ett bidrag i alla fall, berättar Katarina Larsson.

Katarina Larsson arbetar åt Bengtsfors kommun och berättar att det även finns rabatter att få på vissa anläggningar, så det finns lite mer pengar att hämta än bara bidraget. Men hon menar även att ett högre bidrag säkert fått många att börja ägna sig åt friskvård.

– Det är ju mycket uppmuntrande att få pengar, det dubbla hade ju fungerat tycker jag. Kanske att man fick 400 kronor på våren och lika mycket på hösten till friskvård, avslutar Katarina Larsson.

Munkedal, Vänersborg, Strömstad och Mellerud erbjuder inga friskvårdsbidrag, men har bland annat olika subventioner och kurser för sina anställda.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".