Paris, sorg
Paris kvällen den tionde december. Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Christina Mbow: Orolig för rasism i Paris

”Min man som är muslim har redan fått höra en del på jobbet”
3:09 min

Dramatiken i Paris fick ett slut men nu kommer efterverkningarna. Parisbon Christina Mbow ser redan att rasismen mot muslimer blir allt mer synlig.

I Paris är tre dagar av terror över. Fransmännen kan andas ut, men sörjer 17 personer som sköts ihjäl av de tre gärningsmännen. Dessa dödades i sin tur av polisen den dramatiska upplösningen igår.

– Det är en lättnad, man har gått runt med ont i magen i tre dagar och det börjar ju släppa nu, säger Christina Mbow från Tanum, som bor med sin familj i Paris.

De tre terroristerna sköts ihjäl av polis och Christina tycker att de kom lindrigt undan.

– Det är väldigt sorgligt, det hade varit bättre om de fått sitta i fängelse och de fått lida i årtionden till.

När den akuta situationen fått ett slut börjar nu oron för hur samhällsklimatet i Frankrike blir efter terroristdådet som utfördes i islams namn. Christina Mbow är gift med en muslim, och han har redan märkt av en förändring.

– Fransmännen har redan börjat visa mycket mer rasistiska åsikter. Min man som är muslim har redan fått höra en hel del på jobbet och han tror att det här kommer att ta flera generationer innan det har läkt.

Nu oroar sig Christina Mbow, som har tre barn, för hur de ska behandlas i det franska samhället.

– Det har funnits tendenser till rasism innan, men nu undrar jag hur det kommer bli. Barnen kommer kanske märka av det betydligt mer, och det är ju det som är oroligt för min del.

– Nu det sista har det varit mycket ilska, den vaknade till liv redan på torsdagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".