Översvämning på Kaparegatan i södra Uddevalla. Foto: Marie Mattsson/P4 Väst
Översvämning på Kaparegatan i södra Uddevalla. Foto: Marie Mattsson/P4 Väst

Uddevalla drabbades hårt av översvämningar

Eva Wall: Har nog aldrig sett så mycket vatten
2:19 min

Stormen Egon fällde inte bara många träd utan gjorde också att vattnet steg på många håll. Uddevalla drabbades ovanligt hårt, stora delar av centrala stan översvämmades och flera gator fick stängas av.

Zakarias Elfarran jobbar i Orienthallen i södra Uddevalla och han var nervös hela natten, då vattnet rörde sig allt närmare butiken:

– Det var nära att det kom in, och vi var oroliga i natt. Vi har haft skada innan i en annan affär, och vi var rädda för att få en smäll till här, säger han.

Zakarias Elfarran var orolig för att få sin butik vattenfylld, men nu kan han slappna av. Vattnet utanför har dragit sig undan. Men på söndagsförmiddagen var fortfarande stora delar av Uddevalla centrum täckt av vatten.

Redan innan stormen Egon dragit in på allvar steg vattnet snabbt säger Staffan olofsson på kommunens gatu- och parkavdelning:

– Det kom väldigt hastigt redan vid tolvtiden. Vi förberedde oss med avstängningar på Bastiongatan, men många delar av centrala stan har ju påverkats.

Flera parkerade bilar på Kampenhofs-området fastnade i vattnet, och människor fick vada ut från Bohusläns museum och från Riverside fick personer evakueras med en grävskopa. Eva Wall på gatu- och parkavdelningen har sällan sett så mycket vatten:

– Så mycket vatten har jag nog aldrig sett att det har svämmat över. Vi fick stänga av, men det blåste så mycket i natt så skyltarna blåste ner och i natt stal de också våra skyltar, säger Eva Wall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".