En segelbåt till sjöss. Foto: Rick Tomlinson/Hallberg-Rassy.
1 av 2
Hallberg-Rassy 37. Foto: Rick Tomlinson/Hallberg-Rassy.
Magnus Rassy. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
2 av 2
Magnus Rassy. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Bättre än på många år för båttillverkare Hallberg-Rassy

Vdn: Ser ut som den positiva trenden fortsätter
1:19 min

Hallberg-Rassy ökar nu sin produktion och kommer under några veckor att bygga segelbåtar 24 timmar om dagen och det sju dagar i veckan.

– Vi har en väldigt bra orderstock, bättre än på många år. Vi har anställt 25 personer senaste tiden, men vi behöver takta upp ytterligare så vi har kört igång ett nattskift, säger vd Magnus Rassy till P4 Väst.

Det jobbar nu 116 personer inom företaget som håller till i Ellös på Orust. Magnus Rassy säger att beställningarna på företagets segelbåtar kommer från hela världen. Att försäljningen har gått upp kraftigt det senaste året ser han flera förklaringar till.

– Den svenska krona faller i världen och det gynnar oss kortsiktigt. Det blir billigare att köpa svenska produkter, som görs i Sverige, utomlands och det är bra för oss.

-- Sedan har det varit en period på ganska många år där det inte har sålts så många nya båtar någonstans i världen och det gör att det finns ett underskott på marknaden. Det finns inte så många begagnade båtar som är ett till sju år gamla. Den marknaden är nästan dammsugen. Det gör att man nästan får välja mellan en tio år gammal båt och en ny båt, det gynnar också oss, säger han.

Hur ser ni på framtiden nu?

– Finns inga tecken på att det här skulle mattas av utan det ser ut som den här positiva trenden kommer hålla i sig, säger Magnus Rassy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".