Anita Ekberg. Foto: Pontus Lundahl/TT.
1 av 2
Anita Ekberg, framför en bild av sig själv som ung. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Bild från filmen "Det ljuva livet"
2 av 2
Den berömda scenen ur filmen "Det ljuva livet". Foto:TT

Anita Ekbergs fontän i Rom drar fortfarande turister

”Hon var både allmänt känd och älskad bland italienarna”
2:29 min

Guiden Sofia Ekman från Åmål har vallat många turistgrupper till Fontana di Trevi i Rom i Italien, där framför allt äldre turister känner igen fontänen från filmen La dolce vita med Anita Ekberg.

Hon är sedan många år bosatt i Rom och arbetar bland annat med att guida skandinaviska turister i den italienska huvudstaden.

Sofia Ekman konstaterar att den svenska skådespelerskans död i helgen blev en stor nyhet i italiensk press och tv.

– I både tidningar och tv har man berättat om hennes bortgång. Hon var både allmänt känd och älskad bland italienarna och bodde ju här en stor del av sitt liv.

Den enskillda scen som Anita Ekberg är mest känd för är antagligen den när hon vadar i fontänen vid Piazza di Trevi i filmen "La dolce vita" (Det ljuva livet) från 1960.

– När jag guidar skandinaviska turister genom Rom och kommer till Fontana di Trevi är det alltid många som känner till Anita Ekberg och den filmen, säger Sofia Ekman.

Men hon har också märkt att det är något av en generationsfråga.

– Om jag har medelålders eller äldre publik och jag frågar vad de tänker på när de ser fontänen ropar de alltid "La dolce vita" direkt. Men när jag guidade en ung konfirmandgrupp var det inte en enda som kände till vare sig namnet eller Anita Ekberg.

Apropå Fontana di Trevi har Sofia Ekman ett gott råd till romresenärer:

– Försök inte kliva ner i fontänen som Anita Ekberg gjorde. Det är förbjudet, fontänen är ständigt bevakad och det blir dryga böter om man ändå ger sig ut i vattnet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".