Här landade fyren, 30 meter från fundamentet. Foto: Göran Winge
Här landade fyren, 30 meter från fundamentet. Foto: Göran Winge

Fyr flög 30 meter i stormen Egon

Natten till söndag lyckades stormen Egon knäcka mer än 40 års stormerfarenhet när fyren på ön Tån slets loss och flög 30 meter.
– Det är helt osannolikt, säger Göran Winge som ansvarar för fyren.

Stormen Egon lyckades få även mer vindpinade föremål på fall. På ön Tån vid Brofjordens inlopp blåste det så hårt natten till söndag att den åtta meter höga fyren med 40 års stormerfarenhet blåste iväg och landade hela trettio meter bort.

– Det är helt osannolikt att den flera ton tunga fyren som stått där sen 1973 kunde slitas loss av vinden på det här sättet, säger Göran Winge, på Fiskebäcksviks lotsstation, som är ansvarig för fyren.

Utöver en märklig syn innebär det bortblåsta fyrtornet stora reparationskostnader. Dessutom går de två stora fyrarna Dynabrott och Brandskär på reservström som inte kommer räcka så länge enligt Göran Winge. Han säger att det är lite kris i inseglingen till Brofjorden just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".