Ellen Karlsson och Elisabeth Sandberg på Svenskt Näringsliv. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Ellen Karlsson och Elisabeth Sandberg på Svenskt Näringsliv. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Svenskt näringsliv: Svårt att hitta rätt personer till jobben

”Skolan måste intressera sig för näringslivet och arbetslivet”
1:31 min

Svenskt näringsliv har analyserat framtiden för jobben, tillväxten och företagandet i Västra Götaland. Ett av de större hoten mot en god utveckling anses vara svårigheten att hitta rätt kompetens.

Svårigheten att rekrytera är ett av de största hoten mot företagandet, jobben och tillväxten i Västra Götalands län, det menar Svenskt näringsliv som i dag presenterade en framtidsanalys.

– Det största hotet som jag ser det utifrån alla möten jag har haft med företagare är rekryteringsproblematiken. Det är många företagare här som har svårt att hitta de kompetenta medarbetare som man efterfrågar, säger Elisabeth Sandberg som är regionchef på Svenskt näringsliv.

Svenskt näringslivs analys visar att hälften av företagen i Västra Götaland har svårt att rekrytera. Allra svårast är det att hitta medarbetare med rätt yrkeserfarenheter, näst svårast är det att hitta personer med rätt utbildning.

Men analysen visar också att mer än hälften av organisationens medlemsföretag i Västra Götaland samverkar med skolan på olika sätt och att företagen överlag är nöjda med samarbetet.

Det är just i kontakten mellan arbetsgivare och skola som Elisabeth Sandberg tror att nyckeln till matchningsproblemet kan ligga.

– Skolan måste intressera sig för näringslivet och arbetslivet och de senare måste öppna sina dörrar för skolan så att man får ett större utbyte. Ju tidigare unga människor får en inblick i arbetslivet, desto större förutsättningar har de att välja en utbildning som har en bra framtid. Då får vi större möjligheter att få ihop det här pusslet.

Men att rekryteringen skulle innebära ett hot för företagen, håller inte Joachim Lindroth, vd på Kynningsrud prefab i Uddevalla, med om.

– Nej, vi som företagare måste se situationen som en möjlighet. Nu kan vi själva mer aktivt påverka och utveckla kompetensen åt det håll som bidrar till vår verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".