En person går stavgång. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Hälsorevisor: Friskvårdsbidrag påverkar inte anställdas hälsa

Hälsorevisor: Det är en personalförmån
8:52 min

Kommuners friskvårdsbidrag har ingenting att göra med de anställdas hälsa. Det menar hälsorevisorn Stefan Lundström, som anser att bidraget gynnar de som redan är friska.

Mer träning, inflytande och framförallt mindre stress skulle kunna öka produktivitet och sjukfrånvaro hos de anställda – och bli en storartad vinstaffär för arbetsgivarna. 

Och många företag och organisationer ger sina anställda ett friskvårdsbidrag, och som P4 Väst berättat finns det stora skillnader i hur mycket pengar kommunerna i vårt område ger sina anställda – från ingenting till tusen kronor per år.

Hälsorevisorn Stefan Lundström anser att friskvårdsbidragen gynnar de som redan är friska och ska mer ses som en löneförmån. Han tror att friskvårdsbidraget används för att framstå som en modern och attraktiv arbetsgivare. 

Om arbetsgivaren vill höja hälsan hos de anställda skulle det också kosta en del, menar han. Prislappen skulle landa på mellan 10 000 och 15 000 kronor per person, menar Stefan Lundström. Men det är pengar som man också får igen.

– Vi räknar på att arbetsgivaren skulle kunna få igen mellan tre och åtta kronor per satsat krona. Visst beror det på förutsättningar och utgångsläge men normalt får man i alla fall fem kronor tillbaka, säger Stefan Lundström.

– Visst skulle det märkas i sjukfrånvaron men den största faktorn för företagen blir sedan att de anställda är mer produktiva. Så varierar det från företag och företag hur mycket man då kan tjäna, berättar Stefan Lundström vidare.  

Stefan Lundström använder busschaufförer som ett exempel, om en chaufför är hälsosam och mindre stressad körs bussen på ett effektivare sätt. Så orkar man ofta också med kundbekymmer på ett trevligare sätt med bättre hälsa.

Hälsan hos de anställda varierar stort, men med ett tydligt mönster enligt Stefan Lundström. Ser man till kommunernas socialförvaltningar är så många som sju av tio i behov av hälsoutvecklig. Framförallt hos yrken som vårdbiträden och personliga assistenter.

Men ser man sedan hos utvecklingsförvaltningen, hos exempelvis lärare så situationen mycket bättre. Hos lärarna är utvecklingsbehovet mellan tre-fyra av tio anställda.

– Allt beror på en lång rad med socioekonomiska orsaker, men orsakas framförallt av stress. Om man har mycket stress men inte någon återhämtning blir det lätt negativt för hälsan. Har man då tillexempel mycket pengar har man mer inflytande över sin tillvaro och upplever mindre stress, säger Stefan Lundström.

Och, inflytande och engagemang gör hälsan bättre. Inflytande i politik, i lokala arrangemang eller i ortens byggdegård är saker som ger ett positivt inflytande i din hälsa.

Stefan är själv vd i ett bolag med över 100 anställda, där de lägger stora summor på hälsan. Över trettio personer i företaget har en personlig tränare som finansieras av företaget, en kostnad av hundratusentals kronor varje år. Men Stefan Lundström är helt säker på att det är välinvesterat i företagens ögon.

– Vi har löpgrupper på fredagkvällarna, spinning och vi har simning på kvällstid för de anställda. Det kostar mycket, men vi får igen pengarna redan första året. Men efter två-tre år får vi som företag ut pengarna vi lagt i ren förtjänst i utebliven sjukdom, frånvaro och framförallt genom effektivare medarbetare, avslutar Stefan Lundström.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".