Bandy IFK Vänersborg  Time out Foto: Elliot Ohlén/Sveriges Radio
1 av 2
Bandy IFK Vänersborg Time out Foto: Elliot Ohlén/Sveriges Radio
Stig Bertilsson, ordförande IFK Vänersborg, förbereder inför bandy VM. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.
2 av 2
Stig Bertilsson, ordförande IFK Vänersborg, förbereder inför bandy VM. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

Elitserien i bandy kan bantas

Bandyförbundet: Spetsar till högsta divisionerna
3:20 min

En elitserie med tio lag och bara en allsvenska i stället för två. Det föreslaget har nu bandyförbundets styrelse ställt sig bakom.

– Jag tycker personligen att det är viktigt att vi kan skapa så intressanta och spännande tävlingsmatcher som möjligt. Det tror jag att vi kan göra om vi spetsar till de två högsta divisionerna, det vill säga elitserien och det som i dag är allsvenskan, säger bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson till P4 Väst.

Det kan bli ett nytt upplägg på de högsta serierna i bandy. Enligt ett förslag ska färre lag spela i elitserien. Där ska det spela tio lag och lagen ska möta varandra fyra gånger, vilket betyder att det blir 36 matcher. Dessutom ska det bli en enda allsvensk serie, i stället för två som idag. Den serien ska innehålla 14 lag.

– Det här är ett utgångsförslag, men det är inte på något sätt hugget i sten. Nu är det en remissrunda och sedan får vi se vart det landar.

Enligt förslaget som ligger nu ska de som spelar i elitserien möta varandra fyra gånger, finns det inte en risk att det blir för många matcher mot samma lag?

– Det kan kanske vara så, det vet vi inte riktigt. Vi kan ändå jämföra med elitserien i ishockey där möts man ännu fler gånger. Elitserien i ishockey omfattar 55 omgångar, här kommer vi upp i 36. Ska vi ha en sport med framtidstro och utveckling tror vi att vi behöver ha fler än de 26 matcher vi har nu, säger Stig Bertilsson.

Bandyförbundets styrelse har ställt sig bakom förslaget och tidigast i juni kommer ett beslut. Det är upp till bandyklubbarna och distrikten om förslaget ska genomföras.

Om det blir verklighet kommer seriesystemet börjas ändras redan nästa säsong och allt ska vara klart till säsongen 2017/2018.

Vad hoppas ni ska bli bättre?

– Intensivare matcher, mer publikvänligt, mer spännande och mer uppmärksamhet för bandyn, säger bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson.

Fakta: Nya serieförslaget

  • En elitserie med tio lag och fyra möten med varje lag, vilket ger totalt 36 matcher.
  • En allsvenska i stället för två.
  • Ett lag åker direkt ut elitserien och ett lag går direkt upp från allsvenskan.

(Fakta från TTELA)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".