Torget i Lysekil. Foto. Lisa Lysell/Sveriges Radio.
Foto. Lisa Lysell/Sveriges Radio.

Var tredje Lysekilsbo: Flytta inte hit

Boende i Lysekil: Fin kommun men turbulent i politiken
1:30 min

Lysekils invånare trivs sämst i sin kommun. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån gjorde under 2014, och där ungefär hälften av landets kommuner deltog.

I undersökningen mättes hur det är att leva i kommunen, samt om man skulle rekommendera andra att flytta dit.

27 procent av medborgarna i Lysekils kommun kan starkt rekommendera vänner och bekanta att flytta till kommunen, men hela 34 procent vill avråda från det. Och Lysekil är den kommunen i hela undersökningen där invånarna trivs sämst.

Kjell bor i Lysekils kommun och han förstår inte varför resultatet ser ut som det gör. Han menar att Lysekil är en utmärkt kommun att bo i, om man bortser från ekonomin.

– Det har varit alldeles för turbulent i politiken här, det har varit för mycket oklarheter och våghalsiga projekt som gått ut över invånarna, säger han.

Lysekils socialdemokratiske kommunalråd Jan-Olof Johansson tror att många trivs, men han säger att det livliga politiska klimatet och hårda debatterna i kommunen kan ha påverkat resultatet.

– Då kanske man lyfter fram de negativa bitarna mer än de positiva och det återspeglar sig nog i undersökningen, säger Jan-Olof Johansson.

Bland kommunerna i P4 Västs område trivs invånarna i Trollhättans kommun bäst, enligt samma undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".