Bild på blomsterbukett
Arkivbild: Sven Lindahl/SVT

Asylsökande tackar Mellerudsbor med blommor

”En möjlighet att få kontakt med svenskar”
2:26 min

De syriska flyktingarna från asylboendet på Kroppefjäll vill tacka för att de blivit väl mottagna, med hjälp av blommor.

– De vill tacka svenska folket för att de har fått komma hit och för att de har blivit så väl mottagna, berättar Lasse Johansson, platschef på asylboendet.

Han berättar att initiativet till att dela ut blommor helt och hållet är de asylsökandes eget. Själv har han hjälpt till med polistillstånd och hur de har fått tag på blommor.

– Det blev extra aktuellt i och med attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo för en vecka sedan. Syrierna ville visa att de tar avstånd från dödsskjutningarna och visa uppskattning för att de har fått komma till Sverige.

Tidigare har asylboendet bjudit in boende i Dals Rostok på fika. Det blev, enligt Lasse Johansson, ett uppskattat evenemang där de asylsökande och lokalbefolkningen fick tillfälle att lära känna varandra. Nu hoppas han att samma sak ska hända på torget i Mellerud på fredag eftermiddag.

– Det är en möjlighet att få kontakt och börja prata med svenskar och det är viktigt, inte minst för möjligheten att lära sig svenska och därmed kunna integreras i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".