Fahimeh Nordborg. Foto Oskar Lodin / Sveriges Radio
Fahimeh Nordborg vill införa policy mot våld i nära relationer. Foto Oskar Lodin / Sveriges Radio

Trollhättan vill lära grannar ta hand om varandra

”Vi måste bry oss mer om våra medmänniskor”
1:41 min

Vad gör man om man hör dunsar och skrik från grannens lägenhet? Trollhättan kan bli andra kommunen i landet att anta Huskurages policy om civilkurage och grannsamverkan mot våld i nära relationer.

Fahimeh Nordborg (V) vill att Trollhättan antar policyn som initiativet Huskurage har utvecklat. Våldsutredaren Nina Rung var med att sätta ihop policyn.

– Grannar hör och ser saker men gör faktiskt inget åt det, av rädsla eller för att man inte vet vad man kan göra. Vi tyckte att det var dags att göra något åt det och skrev därför den här policyn så att man får veta hur man ska agera.

Huskurages ambition är att uppmuntra fler att agera om man misstänker att en granne blir utsatt för våld.

Deras policy var först tänkt som en vägledning för till exempel bostadsbolag men i måndags blev Munkfors kommun i Värmland först i landet att anta deras policy som hel kommun. Nu vill Fahimeh Nordborg (V) att Trollhättan blir nummer två.

– Om kommunen tar ett sånt här initiativ så kan det efter ett tag förankras i våra bostadsbolag. Vi måste bry oss mer om våra medmänniskor, och närmast våra grannar.

Fahimeh Nordborg ska höra sig för med de övriga majoritetspartierna innan hon gör politik av sin önskan. Moderate oppositionsrådet Peter Eriksson är vilket fall positiv till Huskurages policy.

– Om vi kan ha det som policy eller inte återstår att se, men jag tycker att det är ett bra initiativ.

En av de trollhättebor som kan komma att omfattas av Huskurages policy är Tobias Nilsson. Även om han anser att det borde vara en självklarhet att ingripa om man misstänker att grannen far illa så tycker han att det vore bra med en policy.

– Definitivt. Man ser många i samhället som inte agerar. Samhället ska inte se ut så.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".