Joachim Nywalls bild som visar en spelare i Gripen Trollhättan som står på huvudet på isen.
1 av 2
Bild på fotografen Joachim Nywall
2 av 2
Fotografen Joachim Nywall tog (lite motvilligt) en selfie när han var gäst i P4 Väst.

Joachim Nywall tog den otroliga bandybilden

"De tyckte det var årets bandybild"
3:30 min

Det var när bandylaget Gripen Trollhättan spelade mot Nässjö i lördags som Joachim Nywall tog bilden när Mattias Jansson slog en kullerbytta.

– Det var en tät och lite grinig match. När Mattias Jansson fick en ordentlig kyss slog han flera volter och jag lyckades knäppa en bild när han mer eller mindre stod på huvudet, säger trollhättefotografen Joachim Nywall.

Bilden har fått stor spridning i bandyvärlden och på sociala medier. En del anser till och med att man redan nu kan utse den till årets bandybild.

– Det blev lite spektakel kring den. De ringde från bandysajten Bandypuls och sa att det var årets bild.

Joachim Nywall har arbetat professionellt som fotograf i 30 år nu. Det har blivit både artist- och konsertbilder där han har fotat många av rockvärldens stora, bildreportage, böcker, nyhetsfotografering och sportbilder.

– Sport är kanske det roligaste som finns att fotografera och bandy är en bra fotosport. Det är en fartfylld sport och chansen att få bra bilder är extremt stor. Bara man står ut med kylan.

30 år som fotograf innebär att han upplevt hur arbetsmarknaden för fotografer har minskat, samtidigt som han själv blivit en erkänd fotograf.

– Den roligaste perioden var under 90-talet när jag mest ägnade mig åt att fotografera musiker. Men det projekt som jag brinner för just nu är ett eget projekt om floden Ganges i Indien. Det hinner inte bli klart under året men sedan ska de bli både en bok och utställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".