Bråda tider för Sara Schöldström och niondeklassare inför gymnasievalet. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Bråda tider för Sara Schöldström och niondeklassare inför gymnasievalet. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Syv: Niondeklassare tänker mycket på arbetsmarknaden

"De tänker väldigt mycket på det
1:36 min

I dag släppte Arbetsförmedlingen sin årliga rapport Var finns jobben? Det är en fråga som många niondeklassare ställer sig nu när gymnasievalet snart ska vara klart.

För den som drömmer om att jobba inom till exempel skola eller sjukvård spås 2015 bli ett bra år, det visar Arbetsförmedlingens årliga rapport om var jobben finns.

Samtidigt ska alla niondeklassare snart göra sitt gymnasieval och enligt studie- och yrkesvägledaren Sara Schöldström funderar eleverna mycket på just det – var jobben finns.

– De tänker väldigt mycket på det och har ofta fått med det från föräldrarna. Särskilt om de funderar på ett yrke som har en lite mer osäker arbetsmarknad, då har föräldrarna ofta pratat med dem om det.

Den första februari ska niondeklassarna i Fyrbodal söka till gymnasiet. Studie- och yrkesvägledaren Sara Schöldström tycker att det är bra att många av eleverna tar hänsyn till var jobben finns, men är noga med att det inte ska begränsa dem.

– Vi brukar prata om att det är viktigt att ta reda på hur arbetsmarknaden ser ut och att vara medveten om det när man gör sitt val. Men att man också måste känna efter: hur mycket vill jag satsa på det här? Hur mycket brinner jag för det här yrket? Det finns ju de som jobbar med det, så det är inte omöjligt bara för att arbetsmarknaden kanske är lite osäkrare.

Sara Schöldström är nöjd med hur Uddevalla kommun satsar på studie- och yrkesvägledning. Nyligen bestämdes det att alla kommunala grundskolor, gymnasier och vuxenutbildningar i Uddevalla ska få SYV-planer.

– Det innebär att man gör en plan för hur man jobbar med vägledning från årskurs ett upp till vuxenutbildningen. Tanken är att eleverna ska vara så förberedda som det går när valen kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".