Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderat avgår efter avslöjande om rasistiskt mejl

Uppdaterat fredag 16 januari 2015 kl 09.48
Publicerat fredag 16 januari 2015 kl 06.30
Trollhättepolitikern: Tänkte att personalen skulle känna till somaliers bakgrund och mentalitet
(1:48 min)
En kvinna skriver på en laptop. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Efter P4 Västs avslöjande om att trollhättepolitikern och tidigare skolläkaren Alena Novak (M) uttryckt sig rasistiskt och diskriminerande om somalier i ett mejl till en kollega, ett mejl som sedan spreds vidare, kommer beskedet att hon avgår som politiker och även lämnar Moderaterna.

Alena Novak menar att somalier inte är anpassningsbara och kan bli ett problem för Trollhättan eftersom de enligt henne är så många.

I mejlet, som hon skrev 2013, hänvisar hon till en bok hon läst och beskriver somalier som krigiska, att språket låter som om de ”svalt sand” och att de är självtillräckliga och arroganta.

Själv förklarar hon att hon skrev brevet för att hon träffade många somaliska barn i sitt arbete som skolläkare.

– Då tänkte jag att det var viktigt att personalen skulle känna bakgrunden och deras mentalitet.

Så du ville varna skolsköterskorna?

– Inte varna, utan informera. Det här var ren information, förklarar Alena Novak.

Mejlet skickade hon till en av kommunens skolsköterskor som i sin tur spred det vidare till de andra skolsköterskorna.

Men mejlet fick utbildningsförvaltningen att reagera. De tyckte att Alena Novaks mejl var både diskriminerande och kunde uppfattas rasistiskt.

Men de valde att agera mot skolsköterskan som skickat vidare mejlet och ansåg att det var så allvarligt att man förde fackliga förhandlingar och skolsköterskan riskerade en skriftlig varning. För Alena Novak däremot fick det inga konsekvenser.

Alena Novak har varit aktiv moderat sedan många år och satt fram till i dag som ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Trollhättan. Hon menar att hennes uppfattning om somalier inte påverkat hennes politiska arbete.

– Nej, jag jobbar inte så nära att jag att jag skulle jobba med grupper, men skulle någon komma från fotbollsklubben och säga att vi har problem med den och den gruppen skulle jag säga att man ska titta på deras bakgrund. Då skulle man förstå bättre, anser Alena Novak.

Moderata oppositionsrådet i Trollhättan, Peter Eriksson, säger på fredagsmorgonen att Alena Novak lämnar sina politiska uppdrag och även partiet, med omedelbar verkan.

Han reagerade själv på att mejlet målar upp en problembild.

– När man läser mejlet och ser bakgrundsbeskrivningen så ser det ganska hårt och kantigt ut. Jag tycker att det är onyanserat. Den förklaring jag har fått är att det är uttryckt på ett felaktigt sätt, det var inte riktigt så hon menade, och att det skulle gå till en person, säger oppositionsrådet Peter Eriksson (M). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".