Mohamed Hassan. Foto: Privat.
Mohamed Hassan. Foto: Privat.

Somalier i Trollhättan: Vi är inte krigiska

Mohamed Hassan: Det är sorgligt
1:14 min

Mohamed Hassan, sekreterare i Islamiska föreningen i Trollhättan, reagerar starkt på trollhättemoderaten Alena Novaks bild av somalier.

P4 Väst kunde i dag avslöja att Alena Novak, ledamot i kultur- och fritidsnämnden och tidigare skolläkare i kommunen, skrivit ett diskriminerande brev om somalier till en skolsköterska. I mejlet beskrev hon somalier som krigiska, arroganta och att de pratar som om de svalt sand.

Alena Novak varnade skolsköterskan för att det kan bli problem i Trollhättan på grund av ”mängden somalier”. Det är något som sekreteraren i Islamiska föreningen i Trollhättan, Mohamed Hassan, reagerat på.

– Jag tycker det är sorgligt att någon försöker beskriva somalier på det sättet, jag tycker det är helt fel det hon har skrivit, säger Mohamed Hassan, själv somalier.

– Man ska inte särbehandla folk på grund av deras etniska tillhörighet. Men när hon har skrivit om somalier på det sättet då är det diskriminering, man går inte efter jämställdheten.

Vad är det du reagerar på?

– Att hon har skrivit att somalier är folk som gillar att kriga. Somalier som är här i Trollhättan eller Sverige har kommit för ett bättre liv och de flydde från kriget.

Mohamed Hassan menar att det finns en risk att somalier som vänder sig till kultur- och fritidsnämnden kan behandlas annorlunda på grund av Alena Novaks fördomar om dem.

– Kultur är till för att folk ska integreras, men om man har den här uppfattningen om somalier tycker jag att det är fel person som jobbar med det här.

Vad ser du för fara i att man beskriver en folkgrupp på det här sättet?

– Faran är att folk får den här uppfattningen om oss och att de får fel uppfattning, menar Mohamed Hassan.

Efter P4 Västs avslöjande valde Alena Novak att med omedelbar verkar lämna sitt uppdrag som ledamot i kultur- och fritidsnämnden och Moderaterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".