Alkohol som tullen tagit i beslag. Foto: Tullverket/TT.
Arkivfoto: Tullverket/TT.

Familj åtalas för att ha sålt sprit till ungdomar

Åklagaren: Har varit systematiskt
2:05 min

En familj i Uddevalla misstänks för att under ett halvår ha sålt smuggelsprit från Tyskland till ungdomar. 

Vid en husrannsakan i familjens hem hittades över 1 000 liter öl och 100 liter sprit. Dessutom hittades runt 9 000 euro, pengar som tros komma från alkoholförsäljningen, säger Patrik Stintzing som är åklagare i fallet. Fem personer har nu åtalas.

– De är misstänkta för bland annat grov olovlig försäljning av alkohol, säger åklagaren.

Försäljningen uppdagades efter ett tips till polisen och den kunde stoppas i början av juni.

– Polisen fick indikationer från vittnen som har sett att det har kommit hyrbilar till en adress, att man har lastat av större mängder med alkohol och även gjort iakttagelser av personer, ungdomar främst. Det har varit mycket spring på adressen, säger han.

Polisen gjorde då en spaningsinsats.

– Då kunde man konstatera att det såldes alkohol till ungdomar från det här stället, säger Patrik Stintzing.

Enligt åtalet har försäljningen pågått under minst sex månader och fokus har varit att sälja till ungdomar mellan 15 och 20 år. Brottet bör ses som grovt eftersom försäljningen bedrivits systematiskt och varit inriktad mot ungdomar.

– Vi tror att man har gjort det här gemensamt och i samförstånd inom familjen. Man har hjälpts åt. Någon har hyrt de här bilarna och det kanske är en annan person som varit nere i Tyskland och handlat. Sedan har man förvarat det här i familjens bostad och därifrån har försäljningen skett, säger han.

I bevisningen finns bland annat sms och chat-loggar som ska visa att familjen sålt alkohol.

– Det finns beslag som gjorts i samband med husrannsakan och det finns köpare som man har kontrollerat när de har lämnat lägenheten och det visar sig att de faktiskt köpt alkohol. Tittar man bakåt i tiden finns det bland annat skriftliga dokument som tyder på att man gjort de inköpsresorna till Tyskland. Det finns hyrbilsavtal och det finns andra kvitton, säger åklagaren Patrik Stintzing.

Hela familjen nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".