En patient ligger i en säng i en sjukhuskorridor. Foto: Leif R Jansson/TT.
Foto: Leif R Jansson/TT.

Dyrt för Uddevalla kommun när patienter blir kvar på Näl

Patienter från Uddevalla blockerar vårdplatser på Näl
1:44 min

Nedskärningarna i Uddevallas äldreomsorg som gör att färdigbehandlade patienter på Näl inte får komma hem kostar kommunen mycket pengar.

Det är hårt tryck på Näl nu under vintern och våren, med brist på platser och köer som växer på akuten.

Och det handlar ofta om att sängplatser blockeras av att äldre som är klara att skrivas ut från sjukhuset blir kvar, eftersom äldreomsorgen inte klarar att ta hand om dem hemma.

Ett stort problem för NU-sjukvården, OCH för patienterna, säger Magnus Kronvall, områdeschef för medicin och akut på Näl:

– Man måste försöka se till patienternas bästa, att de får komma hem till sina hem så fort som möjligt. För vi vill ju kunna erbjuda en bra sjukhusvård för dem som behöver det.

Och det kan bli dyrt för kommunerna: när sjukhuset anser att en patient kan skrivas ut har de fem dagar på sig –  sedan får kommunen betala en avgift på nästan 4 000 kronor per dygn. Förra året hade Trollhättan ungefär 250 sådana så kallade betaldagar medan Uddevalla hade nästan femtonhundra.

 Och det beror på nedskärningar i äldreomsorgen säger Håkan Strömberg, verksamhetscontroller på Uddevallas socialtjänst:

– Man gjorde ju en besparing i äldreomsorgen för några år sedan då man valde att skära ner vårdplatser. Då skar man ner kanske 20 för många.

– Det blir onödigt dyrt för kommunen och samhällsekonomiskt ganska dyrt.

 Uddevalla kommun jobbar med att få bort betaldagarna, säger Håkan Strömberg. 

Så det kan bli fråga om att öppna nya platser?

– Ja det är en bit av det som vi behöver göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".