En nedlagd butik i Brastad, Lysekils kommun. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
Det är flera nedlagda butiker längs genomfartsvägen i Brastad, Lysekils kommun. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.

Flera tomma affärer i Brastad

1:42 min

Brastad i Lysekils kommun är en av många mindre orter där affärerna får allt svårare att konkurrera med Torp köpcentrum och internethandel. Nu står fler butiker tomma mitt i centrum.

Utefter vägen genom Brastad möts man nu av allt fler tomma lokaler. Senast var det skobutiken som lade ner och inget har kommit efter. Lokalerna som tidigare innehöll bankkontor är också tomma.

Jan Åke Pålsson, som driver ett företag i lokaler som BVC tidigare hade när den fanns i Brastad, är inte nöjd över den här utvecklingen.

– Förut hade vi fem Konsumbutiker men nu är det bara en kvar. De här småbutikerna klarar sig naturligtvis inte. Och med internethandel så kan man handla hela dygnet och ofta till ett billigare pris, säger Jan Åke Pålsson.

Han har engagerat sig för att få fler att etablera sig i Brastad och som medverkade till att få tillbaka en tandläkare i Brastad efter att Folktandvården lagt ner.

Jan Åke Pålsson tycker att det finns många fördelar med Brastad och han vill att Lysekils kommun ska bli bättre på att försöka locka företag till hela kommunen.

– Lysekils kommun borde marknadsföra alla kommundelar, säger Jan Åke Pålsson.

En person som sett fördelar med Brastad är Mehmet Vural som tidigare drev en restaurang i Strömstad men som för ett år sedan tog över restaurang Oasen i Brastad slog sig ner med sin familj där.

Memeth Vural säger att affärerna går ganska bra, Brastad är lugnt för barnen och har ett helt annat prisläge på bostäder jämfört med Strömstad.

– I Strömstad var det dyrt, här är det mycket billigare, säger Mehmet Vural och hans fru Saima nickar instämmande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista