Leif Håkansson, fackombud för IF Metall i Trollhättan.
Leif Håkansson, fackombud för IF Metall i Trollhättan. Foto: Joakim Jacobzon/P4 Väst

IF Metall vill ha frizon

Leif Håkansson om frizoner
1:16 min

"Gör Trollhätteregionen till en arbetsmarknadspolitisk frizon", det kräver IF Metall Norra Älvsborg.

På måndag ska de träffa arbetsmarknadsutskottets ordförande, socialdemokraten Raimo Pärssinen, och de hoppas att han ska lyssna på deras krav.  

Den frizon som IF Metall vill skapa ska enligt dem "lasta av arbetsförmedlingens och andras regelverk som förhindrar ett nytänkande på det här området", som Leif Håkansson, ombudsman på IF Metall, uttrycker det.

– Man skulle kunna titta på de enskilda individernas behov och situation för att skräddarsy ett upplägg för att kunna få tillbaka människor som har varit frånvarande från arbetslivet väldigt länge, menar han.

Varför ska det inte gälla för hela arbetsmarknaden?

– Det kan det absolut göra, men jag tror samtidigt att vi befinner oss i en situation som är värre än de allra flesta.

Leif Håkansson menar att antalet långtidsarbetslösa, alltså de som står utan ersättning från a-kassa och därmed är utförsäkrade, i dag är lika många som de var innan Saab gick i konkurs.

– Eftersom Saabs konkurs var en framgångsrik omställning så drar vi också slutsatsen att många människor är de samma individerna. Och då finns här ett speciellt behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".