Scandinavian star. Foto: Tor Arne Dalsnes/TT.
Scandinavian star. Foto: Tor Arne Dalsnes/TT.

Anhörigförening: Svensk polis borde utrett Scandinavian Star

Polis: Det var helt klart ett ärende för polisen i Strömstad
1:43 min

Branden ombord på färjan Scandinavian Star borde ha utretts av svensk polis och inte norsk, säger utredare. Färjan befann sig nämligen på svenskt farvatten, visar norska polisdokument.

Natten till den 7 april 1990 inträffade katastrofen utanför Lysekil. På väg mellan Oslo och Fredrikshamn i Danmark började passagerarfärjan Scandinavian Star brinna och 159 människor fick sätta livet till. De flesta av dem norrmän.

Norsk polis utredde händelsen, men stödgruppen för anhöriga och överlevande från katastrofen har kritiserat polisen och utredningen.

I juni beslutade norsk polis att det blir en ny utredning av brandkatastrofen. Utredningen blir dock begränsad och det är bara vissa delar som tas upp igen.

Enligt tidigare uppgifter befann sig färjan på internationellt vatten. Men nu menar Gisle Weddegjerde, skeppsteknisk utredare i stiftelsen Etterforskning av mordbranden Scandinavian Star, att svensk polis borde utreda branden eftersom fartyget de facto låg på svenskt farvatten.

– Vi har nu fått bekräftat att Scandinavian Star låg inne på svenskt territorialfarvatten, från starten av branden fram till att den första branden var över, säger han till P4 Väst.

Men enligt svensk polis har det varit känt att katastrofen inträffade på svenskt vatten, men att det var UD som beslutade att utredningen skulle göras av norsk polis.

– Det bestämdes på UD nivå att norrmännen skulle handa själva utredningen kring händelsen. Så är min minnesbild av det hela, säger Torbjörn Hansson som var vakthavande befäl, vid polisen i Strömstad, när katastrofen inträffade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".