Lysekils socialchef: Befogat låta patienter vara kvar på sjukhus

Sjuksköterska: Ibland skrivs patienter ut för tidigt
1:15 min

Det kan vara värt utgiften för en kommun att låta färdigbehandlade patienter ligga kvar på sjukhus i stället för att ta hem dem, det säger socialchefen i Lysekil.

Många äldre som läggs in på sjukhus kan inte skickas hem när de är klara att skrivas ut eftersom kommunerna inte kan ta hand om dem. Det blockerar sängplatser på Näl - och kostar pengar för kommunerna.

Men det finns de som tycker att det är värt utgiften. Och att sjukhuset ibland skriver ut patienterna för tidigt:

– Det finns enstaka fall, och då är det tyvärr så att de ibland får åka tillbaka till sjukhuset, säger Malin Petzäll, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Lysekil.

Det händer alltså att sjukhuset helt enkelt får bakläxa. Men till vardags brukar man ändå hinna med att ordna rätt vård på hemmaplan till de patienter som är klara att skrivas ut, säger Malin Petzäll. .

Förra året betalade Lysekil för 11 dygn som deras patienter blivit liggande på övertid. Jämfört med till exempel Uddevalla, som betalade för nästan 1 500 dygn, är det ingen stor utgift.

Och Lars-Göran Berg, som är socialchef i Lysekil, tycker att det kan vara värt pengarna.

– Det kan vara mycket dyrare att ta hem patienterna för tidigt. I vissa fall kan det kosta dubbelt så mycket. Och då har vi ju drabbat skattebetalarna med det. Vi får inte göra de gamla sjukare, för det finns risker med att ta hem dem för tidigt.

Men Magnus Kronvall, områdeschef för medicin och akut i NU-sjukvården, tycker inte att man kan resonera så:

– Jag kan inte förstå hur man kan tycka att det är ett bra alternativ att ligga kvar på ett sjukhus, med alla de risker det innebär. De måste vara bättre att komma hem, till sin egen trygga hemmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".