Paret Rydén på Orust är fortfarande utan telefon, tv och internet sedan stormen Egon. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Paret Rydén på Orust är fortfarande utan telefon, tv och internet sedan stormen Egon. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Utan telefon och internet tio dagar efter stormen Egon

"Folk på landsbygden missgynnas"
1:36 min

Långt efter att stormen Egon mojnat kan paret Rydén på Orust fortfarande inte använda varken fast telefon, internet eller se på kabel-tv. Gilbert tror att det inte hade hänt i tätorten.

Stormen Egon fällde över 2,5 miljoner kubikmeter skog runt om i landet. Nio av träden föll över en telefonledning i Morlanda på Orust och där ligger de fortfarande, 10 dagar senare.

Ann-Margret och Gilbert Rydén bor ett stenkast från den nedrivna ledningen och de har ringt flera gånger till Telia för att få tillbaka internet, fast telefon och kabel-tv.

– De säger att det inte är vår tur, då säger jag att det inte handlar om tur utan om otur, skrattar Ann-Margreth Rydén medan hon måttar upp kaffe i den elektriska bryggaren.

Elen fungerar nämligen tack vare att elledningen är nedgrävd, till skillnad från telefonledningen som revs ned av stormen Egon. Än har det inte blivit deras tur att få problemet avhjälpt. De gissar att totalt knappt trettio hushåll är utan fast telefon, kabel-tv och internet.

– I dagens samhälle ska man inte behöva vara det eftersom allt är uppbyggt kring internet. Du ska kunna betala räkningar i tid och då måsta man ju bara ha internetuppkoppling. Så är det bara, säger Gilbert Rydén.

Tätt inpå felanmälan meddelade leverantören Telia att det fasta nätet ska vara igång igen den 22 januari, nu på torsdag. Men, i förrgår morse fick de ett nytt sms i vilket Telia varnar för att det kan ta längre tid. I så fall kommer de ha varit drabbade i mer än två veckor. Något Gilbert tror har att göra med var de bor.

– Hade det varit i tätorten så hade det nog åtgärdats mycket snabbare. Jag tycker det är dåligt att folk som bor på landsbyggden ska missgynnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".