Brastad i Lysekils kommun. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
1 av 4
Brastad i Lysekils kommun. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
Nyströms park i Brastad, Lysekil, med skulpturen Fossil av Pål Svensson. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
2 av 4
Nyströms park i Brastad, Lysekil, med skulpturen Fossil av Pål Svensson. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
Ellen Hansson i Brastad. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
3 av 4
Ellen Hansson i Brastad. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
En nedlagd butik i Brastad, Lysekils kommun. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
4 av 4
En nedlagd butik i Brastad, Lysekils kommun. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.

Brastad mitt i centrum

" Brastad är lika bra som någon annanstans"
13 min

Det där med vad som är centrum och vad som är periferi är inte alltid så självklart.

Om vi nu tar Brastad som exempel så ligger faktiskt denna ort i Lysekil kommuns geografiska mitt.

Men i denna kommun är den självklara medelpunkten Lysekil eller är det så självklart?

Men låt oss börja  med namnet. Hur ska man uttala det?

– Jag säger Brástá, säger Kerstin Karlsson som flyttade till Brastad när hon var 19 år och det var 1960, och hon har bott här sedan dess.

– Det är lika bra och bo här som någon annanstans, säger Kerstin Karlsson som också hinner berätta att ingen av hennes barn bor kvar på orten och en av dem bor till och med i Kina.

Kerstin Karlsson mötte jag på huvudgatan som för de flesta av oss är en genomfartsled. Där ligger de flesta butikerna, även om en del idag gapar tomma. Däremot inte denna hårsalong som drivs av Kamilla Johansson.

-- Vi säger Brastad vi som bor här, det säger min mormor, säger Kamilla Johansson, Brástá är ett efternamn tillägger hon med ett skratt. Hon berättar också att hon kom till Brastad för 19 år sedan och hade tänkt stanna något år men blev kvar för att folk är så roliga här. Och hennes nuvarande medhjälpare Ellen Hansson flyttade hit från Osby för bara ett år sedan.

– Nä men jag trivs här, det är ett jättetrevligt litet samhälle. säger Ellen Hansson.

Man undrar ibland om inte den här orten fortsatt kunnat heta Lökebacken som den hette ända fram till 1939 eftersom det var namnet på tågstationen som anlades på denna plats utefter Lysekilsbanan som öppnades 1913.

Nåja, hittills hade jag alltså bara mött personer som flyttat hit, Ellen Hansson allra senast då så Brastad saknar inte dragningskraft.

Och nyinflyttade från Strömstad är Mehmet och Saima Vural som köpte en restaurang här för ett år sedan.

– Det är mycket billigare hyra på lägenheter här, säger Mehmet Vural.

Jag går vidare på jakt efter infödda Brastadbor och promenerar runt i bostadskvarter som man inte ser från genomfartsgatan och där träffar jag Daniela Stille.

– Brastad är en liten skitstad eller vad man kan säga men ändå är det lite centralt ändå, säger Daniela Stille som tillsammans med sin pojkvän hälsar på hans pappa. Men de bor på kusten och har svårt att vara långt från havet.

Tillbaks i centrum igen och spelbutiken och fiket där jag träffar Törnblom, jo det är så alla känner honom garanterade han mig.

Törnblom har bott i Brastad länge men också han inflyttad en gång i tiden.

– Jag kom hit 1960, från Munkedal tror jag, säger Törnblom som uppskattar att komma till fiket och träffa andra och ta en kopp kaffe.

Mitt emot honom sitter Mårten Mellgren som tittar in för en kopp kaffe på väg ut till nästa jobb.

-- Man åker ju hit till spelbutiken och ska man handla så åker man hit eller till Lysekil, annars är det inte så mycket hålligång i Brastad, säger Mårten Mellgren.

Till slut träffar jag i alla fall en riktig inföding. Det är Marie Olsson som framgångsrikt driver spelbutiken som en gång blev utsedd till årets spelbutik och hon visar mig bilder på när hon och hennes döttrar var bjudna till Stockholm och skålade i champagne. Nu är hon tillbaka i vardagen.

– På vintern är det inte så mycket här men på sommaren så är det golf naturligtvis, säger Marie Olsson som annars när hon ska roa sig åker till Brodalen och äter middag på Villa Bro.

När vi pratat färdigt så säger Marie att jag måste prata med Jan-Åke Pålsson som har en firma i lokaler som BVC en gång höll till i och som brinner för Brastad. När jag går dit sneddar jag igenom parken som städas efter stormen Egon. Det visar sig att Jan-Åke Pålsson är en person som ägnat en del tanke åt vad som egentligen är centrum.

– Vi är centralorten i kommunen, rent geografiskt, säger Jan-Åke Pålsson, sedan kan jag tänka mig att man kan se Lysekil som centralorten men nja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".