Nerriven telefonledning på Orust. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio.
Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio.

Riksdagsledamot: Inför straffavgifter för operatörerna

Monica Green (S): Riskerar man det bygger man om näten
0:44 min

Totalt 19 dagar kan paret Rydén på Orust få vänta på att få tillbaka fungerande internet och hemtelefon. Nu vill Monica Green (S) införa straffavgifter mot de långa väntetiderna. 

Trots att stormen Egon mojnat för länge sedan är Ann-Margreth och Gilbert Rydén på Orust fortfarande utan telefon och internet, och de riskerar att få vänta i nio dagar till innan allt fungerar som det ska.

Nu föreslår riksdagsledamoten Monica Green straffavgifter för operatörerna. Hon menar nämligen att nätägaren Skanovas förklaring – att det tar tid att reparera kopparledningar – inte är till mycket hjälp för de boende.

– Det kan hända att det är en förklaring men det är inte tillräckligt för konsumenterna.

Vad kan ni göra från politiskt håll för att ändra på detta?

– Jag tycker att det ska vara en liknande lagstiftning som för elbolagen: är inte elen tillbaka inom ett dygn så ska operatörerna ha ett kännbart skadestånd. Om de riskerar skadestånd så börjar man bygga om näten så att de blir mer robusta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".