Smugglare greps vid Svinesund med Supermandrogen

Tullen: Tabletterna låg i påsar i bilen
1:11 min

En man försökte föra in den nya livsfarliga så kallade supermandrogen i Norge. Men narkotikahunden i tullen vid Svinesund reagerade.

– Det var femte januari som vi stoppade en svenskregistrerad bil. Där fanns det 600 ecstacytabletter av typen Superman. Det var narkotikahunden som markerade vid ratten i bilen och där låg påsar med tabletterna i, säger Wenche Fredriksen, chef vid norska tullen i Svinesund, till P4 Väst.

Supermantabletterna är orangefärgade och med ett S-märke på båda sidorna. De är besläktade med ecstasy men bedöms som betydligt farligare. De har nu börjat dyka upp även i Sverige, medan man i Norge haft problem med dem en tid. Där har tabletten orsakat flera dödsoffer.

Även i Sverige har drogen enligt Giftinformationscentralen kostat liv. Flera svåra förgiftningsfall de senaste månaderna har rapporterats.

Totalt sett när det gäller narkotikatabletter så har beslagen hittills i år ökat, säger Wenche Fredriksen.

– Så här långt i år har vi beslagtagit väldigt mycket narkotikatabletter, men det är bara de här 600 tabletterna som är ecstasy. Men det är många tusen andra narkotikatabletter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".