Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio
På längre sikt kan Arödsdals äldreboende öppna igen. Arkivfoto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio

Uddevalla satsar på fler platser i äldreomsorgen

Dubbelt så dyrt att ha patienter liggande på sjukhuset
1:19 min

För att inte gamla och sjuka ska bli liggande på sjukhuset på övertid när de är tillräckligt friska för att skickas hem satsar nu Uddevalla satsar på fler platser i äldreomsorgen.

Anledningen är att det blivit orimligt dyrt för kommunen att betala för sjukhusvården.

– Om en plats på sjukhuset kostar runt 4 000 kronor dygnet för Uddevalla kommun, och om en plats i äldresomsorgen hemma kostar mindre än hälften av det, så är det ju Ebberöds bank, säger socialnämndens ordförande Stefan Skoglund (S).

Uddevalla betalade för nästan 1 500 dygn förra året, nästan fem miljoner kronor, och det var mer än sex gånger så mycket som Trollhättan.

De pengarna kan alltså användas bättre, säger Stefan Skoglund. Och det är bråttom: Innan nästa möte i socialnämnden ska det finnas ett förslag på hur man löser den akuta situationen.

I går beslutade socialnämnden också att ge klartecken för att infria vallöftet från de rödgröna att öppna fler platser i äldreomsorgen även på lite längre sikt, bland annat öppna Arödsdals äldreboende i Ljungskile igen.

-- I det beslutet ligger också att se över Sofiedals äldreboende, och det tar ju lite längre tid. Men sedan har vi platser på annat håll som är stängda.

– Det har ju stängts 120 platser i äldreomsorgen de senaste åren. Och det är ju det vi ska se: var har vi de här platserna? Det har vi gett förvaltningen i uppdrag att se över till kommande socialnämnd, säger Stefan Skoglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".