Saabs konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist. Foto: Adam Ihse/TT.
Saabs konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist. Foto: Adam Ihse/TT.

Saabs konkursförvaltare får ytterligare 19 miljoner

Arbetet väntas ta flera år till
1:16 min

Saab Automobiles konkursförvaltare får nu ännu mer arvode för jobbet med konkursen. Hittills har de fått ut 228 miljoner kronor för nästan tre års arbete.

De tre konkursförvaltarna och deras tre advokatbyråer får nu drygt 19 miljoner kronor i arvode för ett halvårs jobb med konkursen, från maj till oktober i fjol.

Biltillverkaren Saabs konkurs beskrivs som den största i modern tid i Sverige och arbete med konkursen väntas ta flera år till.

Saab Automobile gick i konkurs i december 2011 efter många och långa förhandlingar med flera företag, men utan att det blev någon lösning på krisen.

Konkursförvaltarna tar ut ett arvode på upp till 4 500 kronor i timmen. Den genomsnittliga ersättningen för de som jobbar med konkursen är cirka 2 500 kronor i timmen.

Hittills har förvaltarna fått ut 228 miljoner kronor. Enligt förvaltarna är konkursen väldigt komplicerad och omfattande. Det är dessutom många som jobbat med den och därför är arvodet rimligt, enligt förvaltarna.

Men kritik mot ersättningen har kommit både från underleverantörer och fackförbund, som tycker att konkursförvaltarna har tagit ut så höga ersättning.

Arvodena tas ur samma summa som sedan ska delas av anställda och underleverantörer som Saab hade skulder till.

Tingsrätten konstaterar att det med hänsyn till uppdragets extraordinära karaktär är
rimligt att konkursförvaltarna tillerkänns begärt förskott på sitt arvode, skriver rätten i sina beslut.

I vanliga fall betalas arvode till konkursförvaltarna ut först efter att konkursen är avslutad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".