Kuliss, Filminspelning i Trollhättan, Allt om min pappa, Ulf Malmros Foto: Adam Begman/Sveriges Radio Väst
Inspelningen i Trollhättan. Foto: Adam Begman/Sveriges Radio Väst

Filmutbildning i Trollhättan stoppas i höst

Utbildningsledare: Branschen har reagerat på alla nivåer
6:46 min

Trots ett högt söktryck väljer Myndigheten för yrkeshögskolan att inte bevilja pengar till filmarbetarutbildningen i Trollhättan.

För första gången på tio år i sin nuvarande form så kommer den populära filmarbetarutbildningen i Trollhättan inte kunna starta till hösten. Anledningen är att utbildningen inte beviljas ett anslag på drygt tre miljoner kronor från Myndigheten för yrkeshögskolan (Myh).

Beskedet kom i går och reaktionerna har varit både undrande och upprörda.

– Branschen har reagerat på alla nivåer, säger utbildningsledaren Charlotte Gimfalk.

Myndigheten avslog utbildningens ansökan om anslag med motiveringen att utbildningen inte leder till de jobb som den syftar till, enligt Charlotte Gimfalk.

Charlotte Gimfalk menar tvärtom att utbildningen leder till jobb i filmbranschen för större delen av eleverna, och säger att den statistiken fanns med i ansökan till myndigheten.

– Vi får analysera vad Myh har för uppfattning om branschen, och de förkunskapskrav som krävs för att träda in i en utbildning och som sedan ska leda till en specifik teamfunktion. Och sedan får vi också analyser hur vi kan anpassa oss till det, för det är klart att vi ska köra igen.

Filmarbetarutbildningen

En yrkeshögskoleutbildning på 400 poäng. Utbildar specifika teamfunktioner, som till exempel scripta och andre regiassistent, beroende på vad branschen efterfrågar.

Källa: Filmutbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".