Film i Väst Trollhättan. Foto: Film i Väst.
Film i Väst Trollhättan. Foto: Film i Väst.

Film i Väst: Oroande att filmutbildning stoppas

"Redan stor brist på filmarbetare"
1:29 min

Många inom filmbranschen har reagerat på beskedet att filmarbetarutbildningen i Trollhättan stoppas i höst. Film i Västs blivande styrelseordförande tycker att beslutet är mycket olyckligt.

Magnus Berntsson är blivande ordförande för den regionala filmfonden och samproducenten Film i väst. Han befarar att branschen kommer drabbas hårt.

– Det är redan nu en stor brist på de här arbetarna. Man kan inte bara spela in en film med en regissör och en producent utan du behöver alla de här andra yrkesgrupperna också. Jag är väldigt besviken.

Lovord från både branschen och tidigare elever räcker inte - filmarbetarutbildningen i Trollhättan fick inte pengar för att starta en ny klass i höst. Anledningen är att Myndigheten för yrkeshögskolan inte beviljar utbildningen det tidigare anslaget på cirka tre miljoner kronor. Johan Blom som är tillförordnad generaldirektör för myndigheten kan inte kommentera det enskilda beslutet men berättar att konkurrensen om att få hålla i yrkeshögskoleutbildningar har varit stenhård i år.

– Fler än någonsin har sökt och fler än nånsin har varit väldigt bra i år. Trots att vi hade velat beviljat fler så är det bland annat den här utbildningen som inte klarar konkurrensen.

Mathilda Berkham tar examen som attributör från filmarbetarutbildningen nu i mars. Hon berättar att på de olika praktikplatser hon varit på så har ofta hälften av arbetslagen bestått av före detta elever. Nu säger hon att de kommer göra allt för att utbildningen ska få starta igen.

– Vi måste reagera och komma ut med information om hur det går till. De måste ta upp utbildningen igen, det går inte annars.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".