Jerker Hall, butikschef på Torpahallen i Vänersborg. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Jerker Hall, butikschef på Torpahallen i Vänersborg. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Dyrare mjölk ökade butikens försäljning

”Den har ökat med säkert 15 procent”
1:39 min

Handlare lägger på en krona på mjölkpriset för att stötta Sveriges hårt konkurrensutsatta mjölkbönder. Men är det räddningen för svensk mjölkproduktion? I Vänersborg har en butik hunnit testa i ett år.

Är du beredd att betala extra för mjölken för att stötta mjölkbönderna? De har det nämligen tufft nu på grund av hård konkurrens från andra EU-länder.

Nu sprider sig ett initiativ där handlare höjer mjölkpriset med en krona som går oavkortat till mjölkbönderna, men frågan är om en krona extra kan vara räddningen för svensk mjölkproduktion.

– Det är för att bönderna ska få lite extra och det betalar jag gärna. Jag är pensionär så jag har inte så hög inkomst men jag tycker att det är värt det.

Margareta Andersson blir inte avskräckt av den lilla prishöjningen på mjölk på Torpahallen i Vänersborg. Och många kunder verkar tänka likadant. I ett år har de fått betala en krona extra för mjölken, och den kronan har gått direkt till kommunens mjölkbönder. Och responsen har varit bra,

– Väldigt många har gett bra kommentarer och vår mjölkförsäljning har ökat med säkert 15 procent, säger butikschefen Jerker Hall.

I dagarna ska många bäckar små slås samman när Vänersborgs mjölkbönder får del av fjolårets samlade prispålägg. Sammanräkningen är inte helt klar men Jerker Hall säger att det troligtvis handlar om 100 000-200 000 kronor som de 26 mjölkbönderna får dela på.

– Det blir inga jättesummor, säger Bo Karlsson som är talesperson för Vänersborgs mjölkbönder och själv mjölkbonde.

– Men det känns väldigt bra att ha fått fokus på lönsamhetsproblemet i svensk mjölkproduktion.

Kan det här vara räddningen för er mjölkbönder om det får större spridning?

– Det skulle göra kolossalt gott. Rädda kanske är att ta i, i det långa loppet måste mejerierna betala mer. Men skulle det få en spridning i hela landet och gälla i varje butik så skulle det vara en räddning.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".