Line Olsen i kasan på Tempo i Upphärad. Foto Jörgen Winkler SR Väst
1 av 4
Line Olsen tog över affären i Upphärad. Foto Jörgen Winkler SR Väst
Tommy Johnsson vid två motorcykelmotorer som han packat in för att skicka till en kund Foto Jörgen Winkler SR Väst
2 av 4
Tommy Johnsson demonterar motorcyklar i Upphärad. Foto Jörgen WinklerSR Väst
Bilar utanför fr
3 av 4
Det finns fortfarande en fritidsgård i Upphärad Foto Jörgen Winkler SR Väst
Bilar utanför radhus i Upphärad Foto Jörgen Winkler
4 av 4
Radhusidyll i Upphärad Foto Jörgen Winkler SR Väst

Upphärad är landet lagom

" Lite av Bullerbykänsla"
14 min

Var slutar tätorten och när börjar landet? Vad är mest uppskattat i Upphärad? Frågor som kommer upp i Jörgen Winklers reportage från just Upphärad.

Det hörs ofta glada barnröster om man går igenom centrala Upphärad. Där finns en låg- och mellanstadieskola och en förskola som får allt fler barn, får jag veta när jag träffar Jon Elffors och hans son Jacob, tillsammans med en förklaring.

– Det är ju en eller en och halv miljon billigare än i stan och det är inte så långt att åka, säger Jon Elffors och menar huspriserna i Upphärad jämfört med Trollhättan.

Och Elin Johansson som jobbar på förskolan bekräftar bilden av ett växande Upphärad, men hon är från Trollhättan och känner inte riktigt av Upphärads dragningskraft.

– Jag är ju stadsbo och det här är ju väldigt på landet, säger Elin Johansson som har svårt att tänka sig flytta ut på landet.

Men man kan aldrig veta var man hamnar. För Frank Matsson, som bott i Upphärad i ett halvt sekel, var det en stor dramatisk händelse som förde honom hit.

– Vi hade ett hus förut och det brann, och man var nära att bli innebränd, säger Frank Matsson som tycker att det är lugnt och bra i Upphärad. Men han tycker att det kunde vara lite mer som förr, då det fanns charkuteri, bageri och bank.

Frank Matsson träffar jag i affären som nära på höll på att försvinna, som pizzerian har gjort, men som öppnades igen efter att varit stängd i ett halvår. Och det var Line Olsen och hennes man som tog över. Line Olsen är också inflyttad men det var för några år sedan.

– Upphärad är bra när man har barn och djur, det är lite lagom landet, säger Line Olsen som nu bott i Upphärad i 25 år.

Hon efterlyser bara ett nytt tågstopp i Upphärad och det är det fler av dem som jag möter som är inne på. Och Upphärad är ju ett gammalt stationssamhälle utefter Bergslagsbanan. Nu finns den nya skinande järnvägen klar men ingen station.

Mitt i Upphärad, nära skolan, ligger samhällets enda lite större arbetsplats. Där jobbar Tommy Johnsson som nu bor i Nossebro, men som växte upp på orten och minns den tiden som ganska kul.

– 13-15-årsåldern med fritidsgård och moppeåldern det var roligast det, säger Tommy Johnsson.

Tommy Johnsson jobbar med ett företag som demonterar krockade motorcyklar, och de hela delarna säljs sedan vidare. Hans far Sören Johnsson jobbar ockå där, inte heller han bor kvar längre utan har flyttat till grannkommunen.

– Nu är ju jag grästorpare då men...jag hittade en fin gård där bortåt Grästorp med lite skog och lite grejer, säger Sören Johnsson.

I en annan grannkommun bor Alexander Almrot som också skruvar isär motorcyklar.

– Har man bott i Trollhättan i hela sitt liv så tycker man alla håll är fel håll, säger Alexander Almrot som ändå tycker det är helt OK att åka och jobba i Upphärad.

En annan person som likt Alexander Almrot tyckte att det var fel vilket håll man än åkte var Ingrid Bengtsson, född 1928, och som varit trogen sitt Upphärad hela tiden.

– Det är väl alltihop tänker jag för jag har inte klagat på någonting, säger Ingrid Bengtsson som först jobbade med manufaktur i en affär på orten som numera är nedlagd. Sedan ledde hon kurser i vävning i Trollhättan.

Och Ingrids kompis Marianne Alfredsson ger exempel på den anda som präglade Upphärad.

– Det fanns två taxiföretag här när jag var ung och när vi ville åka någonstans då samlade vi ihop oss och åkte tillsammans. Var det någon som inte hade så betalade någon annan, säger Marianne Alfredsson.

Och kanske det finns en särskild Upphäradsanda som snart börjar omfatta också de som flyttar dit på senare tid. Christine Björk är ganska ny på orten. Hon bodde i Lerum utanför Göteborg tidigare. Dit kom hon från Phoenix, Arizona i USA. Nu bor barn och barnbarn i Upphärad och Christine berättar om vad hon känner för det här lagom landet-samhället.

– Det är lite Bullerbykänsla, säger Christine Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".