Trollhättan

Skolläkaren till svars i debattartikel

Skolläkaren Alena Novak i Trollhättan och tidigare aktiv moderat går idag ut i en debattartikel i Ttela där hon menar att hon utsatts för en häxjakt av både media och det egna partiet.

I förra veckan så avslöjade P4 Väst att Alena Novak 2013 skrev ett mail till en sjuksköterska i Trollhättan där det fanns citat från en bok hon läst om somalier som kunde uppfattas som rasistiska.

Det stod bland annat att somalier inte är anpassningsbara, somalier beskrivs som krigiska, att språket låter som om de "svalt sand" och att de är självtillräckliga och arroganta.

I debattartikeln försvarar hon sig med att hon gjorde ett försök till översättning från engelska och att mailet var privat och att hennes syfte var att försöka förstå varför somalier har svårare att integrera sig och att det inte var meningen att såra någon.

Alena Novak satt tidigare i kultur- och fritidsförvaltningen för moderaterna men avgick efter att brevet och dess innehåll blev känt.

Hon skriver nu att hon ställdes inför ett ultimatum av moderatledaren i Trollhättan, Peter Eriksson, att antingen avgå självmant eller uteslutas av partiet. Hon hävdar att Peter Eriksson visste vad hon skrivet i brevet men när det avslöjades i media förnekade han all kännedom om det.

Alena Novak avslutar med - "Är det ett sådant ledarskap som Moderaterna behöver?".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".