Peter Birgersson Dafteryd, (C) kommunalråd Strömstad Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio
Peter Birgersson Dafteryd, (C) kommunalråd Strömstad Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio

Nattjourerna i Strömstad och Bäckefors hotade

"Stort tryck på sommaren"
1:47 min

Det finns risk att nattjourerna i både Strömstad och Bäckefors kommer att läggas ner. Den ansvariga politikern Jonas Andersson (FP) kan inte lova jourverksamhet dygnet runt.

– Det är väldigt få patienter som behöver primärvård nattetid. Jag tror det är bättre att använda de resurserna till att ge en bättre vård på dagtid, kvällstid och helger än att hålla öppet på nätterna, säger Jonas Andersson, som är ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

I dagsläget finns det nattjour på lokalsjukhusen i både Bäckefors och Strömstad. Kvällsjouren i Strömstad är däremot stängd sen i höstas.

Peter Birgersson Dafteryd som är kommunalråd i Strömstad vill gärna ha tillbaka kvällsjouren och behålla nattjouren.

– Det är viktigt att vi har kvälls- och helgöppen jour i Strömstad, däremot kan jag inte riktigt hålla med om att det skulle bli på bekostnad av jourverksamheten på nätterna.

Nattjourerna är en exklusiv verskamhet – i Strömstad är genomsnittet 70 patienter per månad, sjukhuset i Bäckefors tar emot 85 per månad. Det ger en kostnad på ungefär 5 000 kronor per besök.

Men det är stor skillnad över året. I turistäta Strömstad var det dubblet så många patienter på nattjouren i juli jämfört med genomsnittet på 70 besök per dygn under övriga året.

Det tycker kommunalrådet i Strömstad, Peter Birgersson Dafteryd, (C), att regionledningen borde ta hänsyn till.

– Om vi pratar om sommarhalvåret, från april till september, så är det ett annat tryck vi ser. Och det ska vi ju också klara av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".