Moa Tallberg, Jeanette Engström och Gabriel Lindkvist på Linneaskolan i Ljungskile
Moa Tallberg, Jeanette Engström och Gabriel Lindkvist på Linneaskolan i Ljungskile
Förintelsens minnesdag

Auschwitz gjorde starka intryck på Ljungskileelever

"Det kan faktiskt hända igen"
1:40 min

I dag hedrar hela världen förintelsens offer till minne av befrielsen av Auschwitz för precis 70 år sedan. Men i skolan är förintelsen ett ämne även resten av året.  

Den 27 januari 1945, för precis 70 år sedan, befriades nazitysklands största koncentrationsläger Auschwitz av Sovjetiska trupper. I dag hedrar hela världen förintelsens offer, däribland de 1,1 miljoner människor som mördades i Auschwitz. Men förintelsen har också en given plats i skolundervisningen, även resten av året. För tolvte året i rad åkte Linneaskolans niondeklassare till södra Polen och Auschwitz i höstas.

– Det är svårt att förstå det enorma antalet människor, men när man såg skorstenarna så... Det var nog det starkaste, säger Gabriel Lindkvist som går i nian på Linneaskolan.

Mellan 1940 och 1945 mördades 1,1 miljoner människor på Auschwitz. Det är en ofattbar siffra. Men när Gabriel Lindkvist och hans klasskamrater besökte koncentrationslägret i höstas kunde de skymta människoödena bakom siffran. Den typen av förståelse får man bara genom att vara på plats, menar historieläraren Jeanette Engström.

– När man är på plats så går man i de trapporna där fångarna gick varje dag, man känner hur nedgångna trappstegen är och den känslan kan man aldrig få genom att läsa om det.

Även om Nazityskland hör till historien så gör hatbrott på grund av etnicitet, religion och sexuell läggning inte det. I förrgår riktade FN skarp kritik mot Sverige för de ökade hatbrotten och i dag beviljade regeringen 25 miljoner extra fördelat på tre år till myndigheten Forum för levande historia. Pengarna ska gå till en skolsatsning om rasism och intolerans ur ett historiskt perspektiv. Moa Tallberg som går nian tycker att det behövs pratas om både nu och då.

– Vi kanske borde prata mer om hur det är i dag, men också ta med historien eftersom att man lär sig av den och kan få större förståelse.

Historielärare Jeanette Engström håller med.

– Ju mer saker som händer i samhället som har kopplingar till historien desto viktigare att dra parallellerna och se att det kan faktiskt hända igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".