En av landets största bedrägerihärvor avgörs i Vänersborg

1:55 min

I dag inleds rättegången i en av Sveriges största bedrägerihärvor, den så kallade Nigeriabrevsrättegången, i Vänersborgs tingsrätt. Den åtalade är en man från Trollhättan.

Mannen är misstänk för att ligga bakom en härva som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser.

Det hela började med något helt annat än Nigeriabrev. 2010 sålde en juvelerare i New Jersey ett halsband via nätet, men betalningen skedde med ett stulet kontokort. Juveleraren tog hjälp av sin son för att spåra beställarens ip-adress, ungefär som ett fingeravtryck på nätet.

– De spårade ip-adressen och det visade sig att den gick till Sverige och hit till Trollhättan. Via den kunde man spåra ett bredbandsavtal hos ComHem och det visade sig gå till den här mannens adress, berättar kammaråklagare Eva Johnsson som tar fallet till rätten.

Juvelerarens anmälan gjorde också att Trollhättepolisen kunde koppla ihop flera andra som gick till den nu åtalade mannen. När också banken reagerade på att flera hundratusen kronor hade kommit in på mannens frus konto så växte härvan, en fingervisning om hur stor den är kan man se i att förundersökningen består av 35 000 sidor.

Mannen misstänks ha ägnat sig åt avancerade bedrägerier, som att han själv eller någon annan hackar mailkonversationer mellan företag och får dem att betala fakturor till konton han har kontroll över. Han ska också enligt kammaråklagare Eva Johnsson haft tillgång till en algoritm som kan räkna ut kontokortsnummer, även innan de har skapats.

I en husrannsakan hittade också polisen nästan två miljoner e-mailadresser, postadresser och telefonnummer som man misstänker skulle användas till så kallade Nigeriabrev, eller "Mass marketing fraud".

– Vi menar ju att han har en stor datakunskap, men man ska inte överdriva det heller eftersom man kan köpa mycket av de här uppgifterna så kan man komma över dem om man vet vart man ska vända sig. Och när du väl har de uppgifterna i din hand då är det ju inte så svårt att klippa och klistra.

Enligt Jakob Schlyter, expert på IT-säkerhet, så utförs inte den här sortens brott av några enstaka dataxperter.

– Det här är bondfångeri, det är småbrottslingar som plötsligt har hoppat över till en annan avdelning småbrott. Men numera är det kreditkortsnummer så de kan påverka personer över hela världen i stället för att påverka lokalt så många fler kan bli drabbade av småbrottslingar.

Den åtalade mannen misstänks främst för att ha lurat utländska företag för kontokortsbedrägerier. Men han åtalas också för att ha förmått en tysk kvinna att låna ut runt 350 000 kronor, så kallad "Romancing fraud".

– Det är en målsägande som tror att hon har haft någon form av relation med en man i England, och så har hon lånat ut pengar till honom och sen inte fått tillbaka dem, förklarar Eva Johnsson.

Åtalet rör två miljoner, men enligt Eva Johnsson är det svårt att göra en uppskattning av det totala värdet av bedrägerierna.

– Men hur stor omfattningen har varit egentligen vågar jag inte uttala mig om mer än att det naturligtvis har funnits tillgång till mycket pengar.

Så man kan gissa att det finns ett stort mörkertal?

– Ja, det skulle jag tro.

Mannen nekar själv till anklagelserna trots att polisen har kunnat hitta flera bevis i hans dator. Det förklarar han med att datorn var begagnad när han köpte den och att det förmodligen kommer från den förra ägare. Enligt åklagaren erkänner han bara att pengar har kommit in på hans konto.

Rättegången skulle ha ägt rum redan 2013, men har inte kunnat hållas förrän nu bland annat på grund av att försvaret ville hålla förhör med samtliga målsäganden och vittnen. Något som tingsrätten inte hann ordna med kort varsel. Ytterligare förseningar har berott på att en av de dåvarande åklagarna gick i pension medan den andra bytte jobb och flyttade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista