Antroposofiska läkemedel i ett läkemedelsförråd. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.

Debatt: Ska alternativmedicinen in i lagen?

Ursula Flatters och Elias Eriksson debatterar
15 min

Sverige måste föra in antroposofiska läkemedel i lagstiftningen eller förbjuda dem helt. Förslaget har mött kritik från många forskare, samtidigt som anhängare av alternativmedicinen jublar.

Ursula Flatters är utbildad läkare och arbetar på Vidarkliniken, den enda inrättning som i dag har rätt att sälja antroposofiska läkemedel. De använder dessa parallellt med klassisk skolmedicin i sin verksamhet.

Hon menar att förslaget är positivt, om det skulle gå igenom, och att det skulle höja statusen på de antroposofiska läkemedlen och göra dem tillgängliga för fler. 

Elias Eriksson är farmakolog vid Sahlgrenska akademin, han hör till dem som är negativa till att införa antroposofiska läkemedel i dagens lagstiftning.

Han anser framförallt att det skulle urvattna läkemedelsbegreppet eftersom de preparaten inte skulle genomgå samma vetenskapliga prövning som traditionell medicin.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".