Maria Jämting, VD Havets hus, håller tummarna inför kvällens kommunfullmäktige. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Maria Jämting, VD Havets hus, håller tummarna inför kvällens kommunfullmäktige. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Nu avgörs framtiden för Havets hus

Vd: Vi bidrar med pengar till kommunen
1:41 min

Havets hus vill att Lysekils kommun ska skjuta till tio miljoner för en upprustning och tillbyggnad. Vd Maria Jämting menar att företaget är en plusaffär, men vissa tycker att pengarna behövs mer på annat håll.

På tordagskvällen samlas ett oenigt kommunfullmäktige i Lysekil för att besluta om kommunen ska följa regionens exempel och ge Havets hus tio miljoner för en om- och tillbyggnad.

Maria Jämting, vd för Havets hus, menar att det skulle kunna öka besöken med 20 procent. Nu håller hon tummarna och ger delvis sig själv skulden för att kvällens beslut känns ovisst.

– Vi kanske inte har varit så bra på att förklara vad Havets hus egentligen betyder för kommunen. Vi bidrar med intäkter, både direkt och indirekt, till vår kommun medan andra som Borås djurpark får mellan sju och 14 miljoner årligen i driftsbidrag av sin kommun.

Maria Jämtling menar att Havets hus på det hela är ett ekonomiskt plus för Lysekils kommun, därför tycker hon att ett engångsstöd på tio miljoner borde gå igenom i kvällens fullmäktige.

Socialdemokratiska kommunalrådet Jan-Olof Johansson kommer rösta för, medan oppositionsrådet Ronald Rombrant från Lysekilspartiet tycker att finanseringen känns oklar.

De Lysekilsbor jag pratar med verkar tänka mycket på summan och vad den annars kan gå till.

– Vi har de gamla och sjuka, det finns många hål som ska fyllas. Havets hus är ju väldigt mycket för besökare och inte så mycket för de fastboende, säger lysekilsbon Agneta Sjöberg.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".