Lars Wiklund, Sjukvårdsdirektör NU-sjukvården, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst
Lars Wiklund, Sjukvårdsdirektör NU-sjukvården, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst

Röda siffror för NU-sjukvården igen

Patient: Pengarna används nog inte på rätt sätt
2:46 min

NU-sjukvården gick back med 146 miljoner förra året. Och trots att regionstyrelsen skjuter till 155 miljoner måste utgifterna minskas i år också.

Det viktigaste för att minska utgifterna är att få stopp på personalflykten. Ulla Andersson, patient på Näl, tror att pengarna skulle kunna användas på ett bättre sätt.

– Jag tror att pengarna kanske inte används på rätt sätt. Eftersom det fattas personal tar de in bemanningsföretag och det är inte billigt.

NU-sjukvårdens bokslut för 2014 visar än en gång röda siffor med ett minus på 146 miljoner. Det är en bra bit över det underskott på 90 miljoner som regionfullmäktige godkänt. Och trots att NU-sjukvården har försökt att jobba effektivare, har ekonomin gått back, år efter år.

För att vända trenden och ge sjukhusen lite luft i systemet beslutade regionstyrelsen i höstas att skjuta till pengar. Det ger NU-sjukvården 155 miljoner.

Dessvärre blir det inte så mycket andrum i praktiken. Eftersom kostnaderna fortsätter att öka, bland annat för mediciner, måste NU-sjukvården dra ner sina kostnader med 100 miljoner i år.

Lars Wiklund som började som sjukvårdsdirektör i somras, har dragit igång en process för att räta upp NU-sjukvården på både kort och lång sikt. Det viktigaste just nu är att få ordning på arbetsmiljön för att få stopp på personalflykten säger han.

– Vi har en stor omsättning som kostar pengar. Vi måste hitta åtgärder för att bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Målet är förstås att ekonomin ska vara i balans till nästa årsskifte. Ordförande i hälso och sjukvårdsstyrelsen, Jonas Andersson, (FP), tror att det är fullt möjligt.

– Det är realistiskt att nå ett resultat i balans eller till och med någon miljon i överskott när vi summerar 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".