Annika Qarlsson (C) är kritisk till allianskollegornas förslag. Foto: Sveriges Radio
Annika Qarlsson (C) är kritisk till allianskollegornas förslag. Foto: Sveriges Radio

Alliansen splittrad i integrationspolitiken

"Fokus har legat på att klämma åt"
1:37 min

I dag presenterade Centerpartiet 20 förslag för att underlätta integrationen. Riksdagsledamoten Annika Qarlsson (C) menar att Kristdemokraternas och Folkpartiets tidigare förslag får motsatt effekt.

Integrationspolitiken verkar splittra de små allianspartierna. Idag blev centern det tredje borgerliga partiet på kort tid att presentera nya asyl- och migrationspolitiska förslag.

Målet är att skapa bättre förutsättningar för nyanlända att komma in i det svenska samhället, till skillnad från Kristdemokraternas och Folkpartiets förslag som skulle få motsatt effekt. Det menar riksdagsledamoten Annika Qarlsson.

– Det som vi definierar som ett problem är inte att människor kommer hit, det är att de inte får chansen att försörja sig och bygga upp Sverige. De förslagen jag har hört tidigare får snarare motsatt effekt.

"Lära-svenska-praktik" med lägre lön, snabbyggda modullägenheter för att lösa bostadsfrågan och full ersättning till kommuner som tar emot flyktingar och huserar asylsökande. Tre av tjugo förslag som kan underlätta integrationen enligt Centerpartiet och som rev ner långa applåder på partiets kommundagar i Norrköping.

Riksdagsledamoten Annika Qarlsson är på plats och enligt henne har Centerpartiets förslag en annan ton än de förslag som Folkpartiet och Kristdemokraterna tidigare presenterat och som hon menar går ut på att sätta press på asylsökande genom till exempel tillfälliga uppehållstillstånd och sänkt etableringsersättning.

– Vem som helst är välkommen att försöka leva på sjuttio kronor om dagen, de kommer inte klara många dagar. Fokus har legat på att klämma åt, men det löser inte möjligheten att snabbare komma i jobb.

Frågan är om de små allianspartierna ens kommer kunna enas om en gemensam politik när tongångarna verkar så olika.

– Jag utgår ifrån att när vi har diskuterat det här under en längre period så kommer det finnas kanter som filas av på olika hörn, säger Annika Qarlsson (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".