Barbro Jönsson. Foto: Sveriges Radio
Barbro Jönsson. Foto: Sveriges Radio

Mördade mannen i Malmö låg bakom bomben mot Barbro Jönsson

Mannen som sköts ihjäl i Malmö igår kväll är en av de två som dömdes för bombdådet mot åklagaren Barbro Jönsson i Trollhättan för åtta år sedan.

Mannen, som var i 30-årsåldern, blev ihjälskjuten efter ett bråk på en restaurang. Enligt Sydsvenska Dagbladet var han med i det gängkrig som pågick i Malmö för några år sedan. Han var även medlem i det kriminella gänget Brödraskapet.

Han var känd som bombexpert, hade en hotbild mot sig och var klädd i skottsäker väst när han blev skjuten.

Och det är alltså samme man som, tillsammans med en annan man, dömdes för bomben mot åklagaren Barbro Jönssons bostad i Trollhättan 2007 – ett attentat som uppfattades som en hämnd för att hon drev flera mål mot kriminella gäng.

Barbro Jönsson var inte hemma när bomben, som var placerad utanför hennes ytterdörr, exploderade.

30-åringen dömdes då till fängelse för hot mot tjänsteman och allmänfarlig ödeläggelse. Efter att han avtjänat sitt straff ska han ha fått skydd av polisen, bytt namn och bosatt sig på hemlig ort.

Hans riktiga namn avslöjades dock när var inblandad i ytterligare ett våldsbrott, en knivhuggning, som domstolen bedömde som självförsvar.

Mannen är tidigare dömd för cirka 25 andra brott, bland annat för att ha avlossat ett automatvapen mot en krogkö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".