Janne Svensson och Sture Johansson bygger en träbåt tillsammans. Foto: Sveriges Radio
Janne Svensson och Sture Johansson bygger en träbåt tillsammans. Foto: Sveriges Radio

Blind båtbyggare: Vad har synen med båtbyggande att göra?

”Det är en segeleka i trä”
1:17 min

På Båtmässan som just nu pågår i Göteborg kan besökarna få höra hur det går till att bygga en träbåt utan att kunna se.

Det började med att Janne Svensson, som är blind sedan 40 år, höll en utbildning där två andra blinda eller gravt synskadade män deltog.

– En av de andra sa till mig att om jag hade kunnat se, hade jag byggt en båt. Då undrade jag vad synen hade med det att göra, säger han.

Janne Svensson och hans båtbyggarkollegor Sture Johansson och Per Karlsson träffas och bygger båt, en dag i veckan på hembydsgården utanför Munkedal.

– Det är en segeleka i trä, fyra och sextio meter lång. Vi har ändrat lite på formen, vi ville ha lite slankare linjer på båten.

Båtbyggarna hade hoppats på att vara färdiga vid det här laget, men färdtjänstresorna har blivit så dyra att det har dragit ut på tiden, säger Janne.

– Resorna är den absolut dyraste posten, vi har hållit på i två år och ett års resande kostar mellan 20 000 och 22 000 kronor, så det är dyrare att resa till den plats vi bygger båten på än att bygga själva båten.

Målet var alltså att visa båten på årets båtmässa, men så blev det inte. Men herrarna själva kommer till båtmässan ändå för att berätta om sitt projekt och lovar att båtenska vara klar nästa år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".