Bert-Ove Larsson, verksamhetschef på infektionskliniken i NU-sjukvården. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
Bert-Ove Larsson, verksamhetschef på infektionskliniken i NU-sjukvården. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.

Bättre arbetsmiljö när kliniken slipper hyrläkare

Notan för bemanningsföretag nere på noll
1:28 min

Notan för inhyrd personal har stigit under det senaste året i NU-sjukvården. Men det finns undantag – på infektionskliniken har man lyckats stoppa utvecklingen och där finns nu bara egen personal.

Resultatet av fler fastanställda är både bättre arbetsmiljö och bättre ekonomi – och sjukvårdens ekonomiska kris är något som engagerar invånarna.

– Det är hemskt, jättehemskt, alla resurser borde läggas på sjukvården, säger en kvinna som vi träffar utanför entrén till Uddevalla sjukhus.

Men frågan är om resurserna verkligen används på rätt sätt. När anställda flyr och måste ersättas med personal från bemanningsföretag går det ut över både patienterna och arbetsmiljön.

Då blir det en ond cirkel. På infektionskliniken i Uddevalla har man lyckats ta sig ur den.

– Vi har jobbat oss ifrån situationen där vi hade brist på bemanning och hade inhyrda bemanningsföretag. Nu har vi kunnat bygga upp med egen personal.

För sex år sedan kostade tillfälligt inhyrd personal på infektionskliniken 4,5 miljoner kronor. De flesta var läkare som fick rycka in för att klara jourpass på kvällar och helger.

Bert-Ove Larsson räknar med att det blev totalt två miljoner kronor dyrare än om man hade hade använt egen personal. Men kliniken har alltså lyckats rekrytera, utbilda och anställa egen personal och sedan augusti 2010 är notan för hyrläkare nere på noll.

Men Bert-Ove Larsson tycker inte att den ekonomiska vinsten är huvudsaken:

– Det viktigaste är nog att ha en kontinuitet i bemanningen och en bemanning som man kan jobba med utvecklingsfrågor tillsammans med.

Tipsa Agenda-redaktionen

Hör av dig till Elisabeth Cederblad, Cecilia Bergil och Oskar Lodin i P4 Västs Agenda-redaktion om du har tips som du vill att vi ska titta närmare på.

Mejla: agenda.vast@sverigesradio.se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".