Richard Cander och Mansour Tonani  vill ha en fritidsgård i Lilla-Edet. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Richard Cander och Mansour Tonani vill ha en fritidsgård i Lilla-Edet. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Fritidsgård ska råda bot på uttråkade ungdomar i Lilla Edet

"Vi har tråkigt, och det skapar bara dåliga saker"
1:52 min

Ungdomarna i Lilla Edet har tråkigt och nu jobbar idrottsklubben IK Bergaström för att de ska få en ungdomsgård.

– Varför gjorde de det här? Jo för att de har tråkigt.

16-årige Mansour Tonani visar klotter på den grå väggen till en tom, kommunägd byggnad precis bredvid Fuxernaskolan i Lilla Edet.

Här vill han och IK Bergaström starta en fritidsgård, delvis för att få bukt med tristessen och skadegörelsen som Mansour menar hänger ihop.

Vi har tråkigt och det skapar bara dåliga saker. Istället skulle vi kunna gå in och få värme, prata och spela pingis.

IK Bergaström väntar nu otåligt på att få besked om både lokalen och om ekonomiskt stöd från kommunen, bland annat för att kunna söka bidrag på andra håll. I fredags skrev styrelsen ett öppet brev och bad politikerna att skynda på. Richard Cander är ordförande i klubben.

– Vi vill bara förtydliga för politikerna att de inte får dra det i långbänk så att engagemanet försvinner.

Carina Andersson är centerpartist och vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden och även om hon uppskattar engagemanget säger hon att de måste invänta en kulturutredning som ska presenteras i början av mars.

Hon beklagar också att kommunen informerades om klubbens planer så sent som i början av december.

– Tanken från Bergaström har ju funnits sedan i somras eller så. Men det ska inte falla någon skugga över Bergaström, det är inte alltid så lätt att förstå den lokala byråkratin som jag skulle vilja kalla den lokala demokratin, för det handlar om att det ska gå rätt till demokratiskt.

I uppehållsrummet på Fuxernaskolan, bara ett stenkast från den planerade fritidsgården, sitter niondeklassaren Linn Olofsson.

– Det är roligt om vi får fritidsgården nu, men det är inte värsta brådskan med det. Det är viktigare att det blir bra gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".