Förskolan i Norra Björke. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio
Förskolan i Norra Björke. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio
Publiknätverket

Förskolan i Norra Björke hotas av nedläggning

Förälder Theresia Lilja: Det sista vi har kvar
1:14 min

Förskolan i Norra Björke utanför Trollhättan riskerar att läggas ned till hösten. På tisdagskvällen samlar föräldrarna sig för att försöka förhindra det.

Denna nyhet kom till genom våra lyssnare i Publiknätverket.

Förra veckan bjöds föräldrarna in till ett möte med skolförvaltningen i Trollhättan, där man meddelade att det finns diskussioner om att stänga förskolan. Förskolan har i dag 13 barn, till hösten väntas förskolan ha elva barn.

Nedläggningshotet har fått föräldrar i det lilla samhället att reagera.

– När man tänker på samhällsservice så är det förskolan det sista vi har kvar, säger Theresia Lilja, som är en av föräldrarna som kommer att vara med på mötet i kväll.

Hon tror att det finns en risk att nedläggningen skulle ta död på bygden, då det inte blir attraktivt för barnfamiljer att flytta till ett samhälle där det inte finns en förskola.

Birgitta Ahlberg är områdeschef för förskolorna i den delen av kommunen och hon säger att det är för få barn i förskolan i Norra Björke. Men Theresia Lilja tycker att frågan är större än så.

– Det handlar om att bevara landsbygden, då kanske andra nämnder än utbildningsnämnden behöver ta upp frågan och skjuta in extra bidrag, säger Theresia Lilja.

Om förskolan stänger kan det bli aktuellt för barnen att börja på en förskola i Åsaka som ligger ungefär en mil bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".