Den första serieproducerade Saab 9-3 rullar av linan på Nevs fabrik i Trollhättan 2 december 2013. Foto: Vjosa Osmani/Sveriges Radio.
Saab 9-3 rullar av linan på Nevs fabrik i Trollhättan. Foto: Vjosa Osmani/Sveriges Radio.

Nevs bygger bilar i Trollhättan igen

Vdn: Huvudägaren skjuter till pengar
1:30 min

Nevs i Trollhättan har säkrat de pengar som krävs för februari. Dessutom börjar nu biltillverkaren bygga klart bilar.

Trots att Nevs är i rekonstruktion och har stora ekonomiska problem kommer företaget nu ändå att bygga bilar. Det handlar om att biltillverkaren ska färdigställa över 100 bilar, som sedan ska börja säljas inom de närmaste månaderna. Och det här är ett sätt för företaget att få in pengar.

– Bilarna är fortfarande modellår 14 från när produktionen stoppades. Nu fullföljer vi ytterligare ett hundratal bilar som kommer ut på marknaden, säger Nevs vd Mattias Bergman till P4 Väst.

Det handlar alltså inte om en start av serieproduktionen som stoppades i maj i fjol.

Eftersom den tilltänkta nya ägare, enligt uppgifter Mahindra, fortfarande inte har fattat beslut om att finansiera Nevs under rekonstruktionen behöver bilföretaget få in pengar på andra sätt.

Anledningen till att affären med Mahindra har dragit ut på tiden är att frågan om Nevs ska få använda varumärket Saab fortfarande inte är löst.

Redan nu är det klart att Nevs har de pengar som behövs för att klara sig februari ut. Det finns nu pengar till löner och skatter, till exempel.

Nevs vd Mattias Bergman säger att företaget får in pengar på flera olika sätt.

– Hela finansieringen av verksamheten, till dess att vi har nya ägare, kommer från vår befintliga huvudägare plus de intäkter som vi själva har. Vi har reservdelstillverkning och vi gör väldigt mycket jobb i våra laboratorier och på vårt teknisk utvecklingscenter åt andra bilbolag också. Vi har intäkter, men gapet mellan de intäkterna och våra kostnader fyller vår nuvarande ägare upp månad för månad, säger Bergman.

Så ni har nu de pengar som behövs för att klara februari?

– Ja, svarar Bergman.

Att förhandlingarna för att få in en ny ägare drar ut på tiden bidrar till att Nevs förmodligen kommer att ansöka om att rekonstruktionen ska förlängas när den tar slut i början av mars.

– Vi kommer med stor sannolikhet behöva ha en förlängning. Även om vi är klara med förhandlingarna under den här perioden, så handlar det också om att komma ur rekonstruktionen. Det vill säga att göra upp med alla leverantörer. Vi bedömer att det kommer att kräva mer tid och att vi därför troligen kommer att ansöka om mer tid i rekonstruktion, säger Mattias Bergman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".